Skip to content

LECȚIA DE INFORMARE EUROPEANĂ – Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” Alexandria

Deşi este găzduit de Biblioteca Municipală „Gala Galaction” Roşiori de Vede, Centrul EUROPE DIRECT Teleorman se adresează, fără discriminare, tuturor cetăţenilor judeţului Teleorman şi nu numai, care caută informaţii privind oricare dintre domeniile de activitate ale instituţiilor Uniunii Europene.

            În acest sens, echipa EUROPE DIRECT Teleorman s-a deplasat, luni, 7 iunie 2021, la Alexandria, propunând elevilor de la Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” o lecţie despre Uniunea Europeană, o acţiune interactivă în cadrul evenimentului de informare şi comunicare «Lecţia de informare europeană», activitate găzduită de biblioteca acestei instituţii, parte a reţelei bibliotecilor şcolare din România.

            Cunoaşterea, importanţa, protecţia, promovarea şi respectarea drepturilor copiilor au fost subiecte de dezbatere a primei lecţii de informare europeană cu participarea elevilor de la clasa a X-a D. Aceştia au aflat că au dreptul de a fi ascultați, că punctele de vedere și opiniile lor trebuie să fie luate în considerare în viața de familie, la şcoală, în legătură cu toate aspectele care îi privesc. Drepturile copiilor sunt prioritare pentru Uniunea Europeană. Astfel, Parlamentul European, organism legislativ al UE, garantează că activitățile sale legislative și nelegislative respectă, promovează și protejează drepturile copilului atât în UE, cât și în relațiile sale cu restul lumii.

            Ziua de 7 iunie  a continuat  cu  lecţia interactivă despre  Pactul verde european, una dintre priorităţile Uniunii Europene, iar elevii de la clasa a IX-a D au aflat care sunt acţiunile din planul propus pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic, reducând astfel la zero poluarea aerului, apei și solului până în anul 2050. Concluzia unanimă a fost aceea că trebuie să ne implicăm toţi pentru a reduce poluarea, principala cauză de mediu care determină multiple boli psihice, fizice și decese premature, mai ales în rândul copiilor, al persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și al vârstnicilor.

            O altă clasă de elevi, de data aceasta a IX-a E, o nouă provocare: O Europă pregătită pentru era digitală, o altă prioritate a Uniunii Europene pentru anul 2021. Pandemia de COVID-19 a accelerat transformarea digitală a României, a determinat instituțiile de educație și formare din Europa să își închidă ușile și să treacă rapid la predarea la distanţă – online. Odată cu această transformare, au fost clare lacunele și deficiențele semnificative în ceea ce privește abilitățile digitale, conectivitatea și utilizarea tehnologiilor în educație. Pandemia ne-a atras atenția atât asupra oportunităților, a riscurilor vieții online, cât și a necesității unui mediu digital mai bun și mai sigur pentru toți, mai ales pentru tinerii sub 18 ani.

            Nu puteam încheia seria lecţiilor de informare europeană fără a prezenta tinerilor de la clasa a XI-a B Conferinţa privind viitorul Europei.            Aceasta urmărește să reflecte diversitatea noastră și să aducă Europa dincolo de capitalele sale, în toate colțurile UE. Astfel, în întreaga Uniune Europeană sunt organizate evenimente și dezbateri, fiind creată chiar şi o platformă digitală multilingvă interactivă dedicată acestei iniţiative. Tinerii, în mod special, sunt încurajați să participe și să își împărtășească ideile şi soluţiile.

            Întâlnirea cu elevii Liceului Teoretic „Alexandru Ghica” a fost posibilă datorită doamnei profesoare Silvia Păun, directoarea liceului, şi a doamnei Adriana Gheorghe, bibliotecara acestei unităţi de învăţământ.

Implicarea și motivarea elevilor, dar şi a cadrelor didactice de a participa la orele de informare europeană rămân unele dintre cele mai mari provocări şi satisfacţii ale echipei Centrului EUROPE DIRECT Teleorman. Acestea au fost şi motivele pentru care patru dintre cei mai activi tineri au fost premiaţi de ED Teleorman şi anume: Iordan Vlad Andrei – clasa a X-a D, Chiar Andreea-Daria-Kenya – clasa a IX-a D, Ciobanu Cristina Mihaela – clasa a IX-a E şi Nedelea Beniamin – clasa a XI-a B.

            Mulţumim tuturor pentru participarea activă şi nu uitaţi: împreună construim Europa viitorului!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *