Centrul EUROPE DIRECT Teleorman continuă să dezvolte o reţea puternică de puncte de informare europeană în bibliotecile publice din judeţul Teleorman.
Ca urmare, astăzi, 26 aprilie, la Biblioteca Orăşenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea, a avut loc deschiderea celui de-al șaselea Punct permanent de informare europeană al Centrului EUROPE DIRECT Teleorman, care se alătură, astfel, celor de la: Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, Biblioteca Comunală „Liliana Grădinaru” Peretu, Biblioteca Orășenească „Alexandru Depărățeanu” Videle, Biblioteca Comunală Buzescu și Biblioteca Comunală „George Gană” Măldăeni.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Orașului Zimnicea, al primarului acestei localități, domnul Petre Pârvu, dar și în parteneriat cu Biblioteca Orăşenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea, coordonator Bogdan Ionuț Cotruță – bibliotecar. Totodată, ne-au fost alături elevi de la Școala Gimnazială nr. 3 Zimnicea, însoțiți de prof. Melania Filip, dar și managerul Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman, prof. Valentina Pașa.
Noul punct de informare este, de astăzi, dotat cu un stand ce cuprinde cele mai recente publicaţii editate de instituţiile Uniunii Europene, prin Oficiul pentru publicaţii al Uniunii Europene.
După momentul inaugural, a urmat „Lecția de informare europeană”, o dezbatere pe tema Anului European al Competențelor, dar și a priorităților UE și de comunicare pentru anul 2023: Pactul verde european, O Europă pregătită pentru era digitală, O economie în serviciul cetăţenilor, O Europă mai puternică pe scena internațională, Promovarea modului nostru de viață european, Un nou elan pentru democrația europeană, NextGenerationEU, REPowerEU, acțiunile ulterioare Conferinței privind Viitorul Europei și alegerile europene din 2024, despre activitatea şi proiectele instituțiilor europene şi ale Centrului ED Teleorman, despre oferta educațională propusă instituțiilor școlare de către ED Teleorman, dar şi despre necesitatea implicării tuturor în procesul de luare a deciziilor, de creionare a viitorul nostru comun în Europa. Pentru ca cei prezenți să înțeleagă și mai bine ce este UE, cum a fost creată și cum funcționează aceasta, am vizitat împreună site-ul Spațiul învățării al Uniunii Europene, acolo unde am căutat și ne-am jucat cu diversele materiale didactice puse la dispoziție de această platformă.
În continuare, sesiunea de instruire a bibliotecarilor publici din județul Teleorman a întregit programul acestei zile.
Și pentru că am vorbit cu interlocutorii noștri despre implicare și participare, conform tradiției, cel mai activ dintre elevi a fost premiat de ED Teleorman şi anume eleva Andreea Florentina Ivănuș, din clasa a VIII-a A. Felicitări, Andreea!
A fost o zi în care am descoperit oameni minunați, dedicați și implicați în viața comunității, extrem de interesați de ceea ce presupune marea familie europeană. Mulțumim tuturor pentru participare!
Până data viitoare, rămâi informat!