Skip to content

EUROPA DE ACASĂ

Centrul EUROPE DIRECT Teleorman şi-a deschis porţile

Începând cu 1 mai 2021, Centrul de informare EUROPE DIRECT Teleorman, găzduit de Biblioteca Municipală ”Gala Galaction”, structură a Direcţiei pentru Cultură, Educaţie, Creaţie şi Sport Roşiori de Vede şi-a deschis porţile pentru teleormănenii interesaţi de aspecte legate de Uniunea Europeană. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Consiliul Local al Municipiului Roşiori de Vede. Suma totală estimată alocată pentru România în 2021 (mai-decembrie) este de 563.208 euro. Pentru perioada 2022-2025, grantul anual dedicat fiecărui centru EUROPE DIRECT va fi de 30.400 euro.

EUROPE DIRECT Teleorman este membru al reţelei EUROPE DIRECT din România, care, la rândul său, face parte dintr-o reţea de centre la nivel european.În România, reţeaua EUROPE DIRECT are 24 de centre, răspândite geografic în toate zonele ţării. Reţeaua este administrată de Comisia Europeană şi coordonată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar structurile-gazdă ale centrelor sunt selectate periodic în urma unei cereri de propuneri. Ultimul apel s-a desfăşurat în anul 2020, noile centre fiind selectate pentru o perioadă de cinci ani, 2021-2025. Toate aceste centre aduc Europa mai aproape de cetăţeni şi îi ajută să se implice în dezbateri privind viitorul Uniunii Europene.

Cât priveşte misiunea Centrului EUROPE DIRECT Teleorman, aceasta se identifică cu cea a Reprezentanţei Comisiei Europene în România și anume aceea de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, a priorităților pentru anul 2021: Pactul verde europeanşi O Europă pregătită pentru era digitală, de a încuraja participarea activă a cetăţenilor, în special a tinerilor, la dezbaterile privind viitorul proiectului european prin Conferinţa pentru Viitorul Europei, precum şi despre alte teme europene de interes pentru diverse categorii de public din regiune.

Încă de la început, EUROPE DIRECT Teleorman, ca prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetăţenii teleormăneni, îşi propune să întreţină un dialog proactiv și constant cu categorii variate de grupuri-ţintă, pentru a încuraja participarea acestora la proiectul european, furnizându-le informaţii, consiliere şi asistenţă  în domenii în care Uniunea Europeană îşi desfăşoară activităţile, strategiile sale, priorităţi şi viitor.

Constituindu-se ca un serviciu local, destinat comunităţii judeţului Teleorman, Centrul EUROPE DIRECT Teleorman oferă următoarele servicii: acces la informaţii, consultanţă, asistenţă şi răspunsuri la întrebări privind legislaţia, politicile, drepturile cetăţenilor UE, programele şi posibilităţile de finanţare ale Uniunii Europene; oportunitatea cetăţenilor de a comunica instituţiilor U.E. reacţiile lor sub forma unor întrebări, opinii şi sugestii; permite Comisiei Europene să îmbunătăţească transmiterea de informaţii exacte şi adaptate necesităţilor locale.

Centrul este pregătit să răspundă solicitărilor venite din partea cetăţenilor prin: calculatoare cu acces gratuit la Internet, instalate la sediu, cu ajutorul cărora utilizatorii pot consulta paginile de Internet dedicate Uniunii Europene, precum şi alte surse de informare pe tematici europene; publicaţii gratuite primite prin Reţeaua EUROPE DIRECT, care vor fi distribuite direct cetăţenilor teleormăneni; accesarea site-ului: www.edteleorman.ro (în construcţie) şi a paginii de facebook a Centrului EUROPE DIRECT Teleorman; relaţii cu privire la publicaţiile şi datele cu tematică europeană existente în cadrul Bibliotecii Municipale „Gala Galaction” Roşiori de Vede, care pot fi puse la dispoziţia cititorilor; crearea unei echipe puternice de voluntari implicaţi în activitatea de diseminare a informaţiilor europene. Un alt obiectiv al Centrului EUROPE DIRECT Teleorman este colaborarea cu instituţii şi organizaţii, pentru a participa la acţiuni, dezbateri, seminarii, conferinţe destinate aducerii informaţiei europene mai aproape de cetăţeni. Colaborarea cu mass-media reprezintă o componentă esenţială a acestui obiectiv.

La serviciile puse la dispoziţie de Centrul EUROPE DIRECT Teleorman, pot apela toate categoriile de cetăţeni, indiferent de vârstă, studii sau ocupaţie. Răspunsurile la întrebări sau solicitări vor fi acordate pe loc sau după o documentare mai amplă, în funcţie de complexitatea subiectului, ţinând cont şi de modul în care se face solicitarea (direct la sediul Centrului sau prin telefon, e-mail, scrisoare). De asemenea, echipa centrului va merge în şcoli, pentru a organiza prezentări, a derula discuţii despre UE şi pentru a distribui publicaţii oficiale. Toate serviciile centrului  sunt gratuite. De reţinut că Centrul EUROPE DIRECT Teleorman nu poate oferi consultanţă juridică şi nici nu este în măsură să interpreteze legislaţia UE.

Sediul Centrului ED Teleorman este în municipiul Roşiori de Vede, str. Dunării, nr. 54-56, cod: 145100, telefon: 0247464552, e-mail: europedirect.teleorman@gmail.com, iar programul de lucru este de luni până vineri, între orele 08:00-16:00.

·       9 mai – Ziua Europei

Pentru noi, românii, 9 mai este zi de bucurie din trei motive: este Ziua Europei, Ziua Independenţei şi ziua în care se sărbătoreşte victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Din ce considerente sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai şi nu la o altă dată? Această zi marchează terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945, iar la 9 mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schumann, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania de Vest, respectiv Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului – CECO. Acela a fost, practic, momentul în care s-a născut Uniunea Europeană.

            Într-o astfel de zi, cu totul specială, la Roşiori de Vede, duminică, 9 mai 2021, a avut loc deschiderea oficială a Centrului EUROPE DIRECT Teleorman, în prezenţa d-lui primar Valerică Gheorghe Cîrciumaru, a consilierilor locali, a reprezentanţilor Protoieriei Roşiori de Vede, a cadrelor didactice, a oamenilor de cultură, a colaboratorilor instituţiilor roşiorene de cultură şi a jurnaliştilor din presa locală şi judeţeană.

După tăierea panglicii de către primarul municipiului şi de către managerul centrului EUROPE DIRECT Teleorman, Marinela Ruşanu, a fost intonat Imnul Uniunii Europene, „Oda bucuriei”, în interpretarea artistului Ion Stîngă. Alocuţiunea d-lui primar Cîrciumaru, expunerea d-lui prof. dr. Florin Iordăchiță, precum şi comunicarea d-rei Ruşanu au oferit oportunitatea celor prezenţi la eveniment de a cunoaşte Centrul EUROPE DIRECT Teleorman, de a-i afla misiunea, scopul şi priorităţile Uniunii Europene pentru anul 2021. Totodată, a fost lansată invitaţia către toţi cetăţenii de a se implica, prin cuvântul lor, într-o dezbatere deschisă asupra marilor teme ale timpului nostru.

  • „Europa de colecţie”

Sărbătorirea Zilei Europei a continuat, în sala mare a Direcţiei pentru Cultură, Educaţie, Creaţie şi Sport Roşiori de Vede, cu vernisajul expoziţiei filatelice „Europa de colecţie”, din colecţia personală a d-lui avocatul Petre Dumitriu. Distinsul colecţionar a prezentat exponatele aflate pe simeze, respectiv: imagini şi documente ale primei expoziţii de filatelie din Roşiori de Vede (1-17 septembrie 1985, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de atestare documentară a localităţii noastre), exponatul „Dimitrie C. Butculescu” (roşioreanul este primul filatelist atestat documentar din anul 1860, când se afla la studii la Paris), precum şi exponatul „Flora şi fauna”, o colecţie ca un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice şi degradarea mediului înconjurător, care pun în pericol viaţa pe planeta noastră şi care au determinat Uniunea Europeană să-şi stabilească, pentru anul 2021, ca prioritate: Pactul verde european,o foaie de parcurs a UE prin care Europa se transformă în „primul continent neutru din punct de vedere climatic”.

·       „Să cunoaştem EUROPE DIRECT Teleorman!”

Evenimentele înscrise în programul dedicat Zilei Europei au fost urmate de o sesiune online, pe platforma Zoom, despre istoria, valorile, priorităţile şi importanţa Uniunii Europene. Au prezentat comunicări: prof. dr. Florin Iordăchiță, istoric și publicist; Marinela Rușanu, manager proiect EUROPE DIRECT Teleorman; Aurelia Bărbuț, coordonator evenimente externe și consilier comunicare. Activitatea s-a bucurat de o participare numeroasă, alcătuită din elevi, studenţi, bibliotecari, profesori, reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi ai comunităţii, în general.

·       „Europa de acasă”

Pentru că tinerii joacă un rol central în conturarea viitorului proiectului european şi pentru că vrem ca aceştia să ştie că au un cuvânt important de spus în acest demers, echipa Centrul EUROPE DIRECT Teleorman a mers, de Ziua Europei, printre ei, în Grădina Publică „Mihail C. Mănciulescu” din Roşiori de Vede. Copii, tineri, dar şi adulţi au primit cu entuziasm mesajele transmise, dar şi steguleţe şi baloane cu însemnele Uniunii Europene.

EUROPA înseamnă OAMENI! Doar împreună conturăm VIITORUL nostru, viitorul UNIUNII EUROPE! Vă invităm alături de noi pentru a proiecta acest VIITOR!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *