Skip to content

Codul consolidat de bune practici privind dezinformareaComisia Europeană și semnatarii solicită o participare mai largă

 
Comisia ╚Öi semnatarii┬áCodului de bune practici privind dezinformarea┬áau lansat recent┬áo cerere comun─â┬áprin care invit─â p─âr╚Ťile interesate s─â devin─â semnatare ale Codului consolidat de bune practici privind dezinformarea.
Se a╚Öteapt─â ca noii semnatari s─â contribuie la elaborarea codului revizuit ├«mpreun─â cu semnatarii actuali. V─Ťra┬áJourov├í, vicepre╚Öedinta pentru valori ╚Öi transparen╚Ť─â, a declarat: ,,Crearea unui mediu online sigur ╚Öi fiabil este un efort comun, iar actorii din sectorul privat ar trebui s─â contribuie la limitarea r─âsp├óndirii dezinform─ârii. Avem nevoie de o participare mai larg─â la un cod de bune practici mai solid ╚Öi mai cuprinz─âtor.ÔÇŁ
Thierry┬áBreton, comisarul pentru pia╚Ťa intern─â, a ad─âugat: ,,Codul a fost un instrument util de autoreglementare pentru combaterea dezinform─ârii. Acum trebuie s─â ne asigur─âm c─â ├«ntregul sector ├«╚Öi asum─â responsabilitatea de a aborda aceast─â provocare major─â. Invit toate p─âr╚Ťile interesate relevante s─â se adere la cod.ÔÇŁ Cererea vizeaz─â o gam─â larg─â de p─âr╚Ťi interesate, inclusiv servicii de pe platformele de comunicare social─â, servicii de mesagerie privat─â, actori din ecosistemul de publicitate implica╚Ťi ├«n plasamente publicitare, precum ╚Öi al╚Ťi actori care furnizeaz─â servicii care pot fi utilizate pentru monetizarea dezinform─ârii, cum ar fi serviciile de plat─â electronic─â sau platformele de comer╚Ť electronic.
Alte p─âr╚Ťi interesate care contribuie la evaluarea r─âsp├óndirii dezinform─ârii ar putea deveni, de asemenea, semnatare, printre care se num─âr─â organiza╚Ťiile care evalueaz─â dezinformarea sau care ofer─â ratinguri legate de site-urile de dezinformare, precum ╚Öi furnizorii de solu╚Ťii tehnologice. Aderarea la cod ├«nseamn─â a deveni parte a unui cadru la nivelul UE, inovator ╚Öi robust, care urm─âre╚Öte s─â le ofere utilizatorilor garan╚Ťii adecvate cu privire la utilizarea inadecvat─â a serviciilor online pentru a r─âsp├óndi dezinformarea.
Codul va deveni, de asemenea, un instrument de coreglementare în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale, ceea ce reprezintă, pentru platformele foarte mari, un stimulent suplimentar în favoarea aderării la cod. Apelul se bazează pe orientările publicate recent pentru consolidarea Codului de bune practici, care sugerează o participare mai largă la cod, pentru ca acesta să constituie un răspuns mai cuprinzător și mai coordonat la răspândirea dezinformării. Semnatarii actuali au lansat ieri procesul de elaborare a noului cod și se așteaptă un prim proiect în toamnă. 
Date de contact:
Johannes Bahrke
Num─âr de telefon: + 32 229 58615
Charles Manoury
Număr de telefon: + 32 229 13391 

Las─â un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *