Skip to content

Cetățenie Europeană

Toți cetățenii unei țări membre a Uniunii Europene sunt, automat, și cetățeni ai UE. Statutul de cetățean al UE vă conferă o serie de drepturi și responsabilități suplimentare importante.

Drepturile pe care vi le conferă cetățenia UE

Acestea sunt definite de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (Articolul 18) și Carta drepturilor fundamentale (capitolul V).

Aveți nevoie de ajutor pentru a vă exercita drepturile?

În scopul sensibilizării autorităților publice și naționale, Comisia publică periodic un raport privind cetățenia UEEN.

Sinteze ale legislației UE în domeniul cetățeniei UE

Dreptul de a locui și de a circula liber în UE

În calitate de cetățean al UE, aveți dreptul de a locui și de a circula liber pe teritoriul Uniunii, fără a face obiectul discriminării pe motive de naționalitate.

Vă puteți stabili în oricare din statele membre ale Uniunii, atâta timp cât îndepliniți anumite condiții, în funcție de activitatea pe care doriți să o desfășurați (să lucrați, să studiați etc.).

Dreptul de a participa la viața politică a UE

Fiecare cetățean al UE are dreptul de a vota și de a candida, atât la alegerile locale, cât și la alegerile pentru Parlamentul European, în țara din UE în care locuiește, în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective.

Dreptul de a înainta petiții și plângeri

Puteți adresa o plângere Parlamentului European pentru a-i solicita să se ocupe de o problemă personală ori de o chestiune de interes public. Subiectul acesteia trebuie să intre în sfera competențelor UE (adică să nu fie legat de ceva ce se decide la nivel local sau național) și trebuie să vă afecteze direct.

Dacă vă nemulțumește comportamentul unei instituții sau organism al UE, puteți adresa o plângere Ombudsmanului european.

De asemenea, puteți contacta direct instituțiile și organismele consultative ale UE și aveți dreptul de a primi răspuns în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.

Protecția consulară

Dacă vă aflați într-o țară din afara Uniunii și aveți nevoie de ajutor, în calitate de cetățean european aveți dreptul la protecție consulară din partea ambasadei sau consulatului oricărui stat membru al UE, dacă propria dumneavoastră țară nu deține reprezentanță diplomatică în țara respectivă.

De exemplu, puteți solicita asistență în situații legate de deces, accident sau îmbolnăvire, arest sau detenție, acte de violență și repatriere.

Doriți să contribuiți la elaborarea politicilor europene?

Inițiativa cetățenească: participați la stabilirea agendei Comisiei

Inițiativa cetățenească europeană vă permite să-i solicitați Comisiei Europene să pregătească un act legislativ. Cererea trebuie să fie semnată de cel puțin 1 milion de cetățeni provenind din cel puțin un sfert din statele membre UE (în situația actuală, minim 7 țări).

Participarea activă la viața democratică a UE