Skip to content

UE lansează proiectul-pilot „Women TechEU” pentru a plasa femeile în prima linie a tehnologiilor profunde („deep tech”)

 

În data de 13 iulie, Comisia Europeană a lansat Women TechEU, o nouă inițiativă a UE care sprijină companiile deep-tech nou-înființate conduse de femei.

Schema face parte din noul program privind ecosistemele de inovare al programului-cadru Orizont Europa, consolidat de Consiliul european pentru inovare (CEI). Datele arată că doar 15 % dintre companiile noi (”start-up-uri”) inovatoare sunt înființate sau co-înființate de femei, iar numai 6 % dintre ele au echipe de fondatori formate exclusiv din femei. Aceste companii conduse de femei mobilizează mai puțin capital de risc decât cele cu echipe de conducere de sex masculin, inclusiv în etapa vitală de început în care se fac investițiile, iar sumele pe care le mobilizează tind să fie mai mici. În întreaga Europă, aproximativ 5 % din capitalul de risc este alocat unor echipe mixte și doar 2 % unor echipe formate exclusiv din femei. „Women TechEU” abordează acest decalaj de gen în materie de inovare prin sprijinirea companiilor deep-tech conduse de femei aflate în faza incipientă, care prezintă cel mai ridicat grad de risc.

Schema va oferi sprijin financiar start-up-urilor conduse de femei prin granturi în valoare de 75.000 EUR, precum și îndrumare și mentorat de cea mai bună calitate prin intermediul programului CEI privind rolul de lider al femeilor. Programul Accelerator al CEI vizează, de asemenea, start-up-urile conduse de femei, dar noua schemă „Women TechEU” oferă sprijin în etapa inițială, formatoare a companiilor, cu scopul de a crește numărul de femei care își înființează propriile companii.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Prin intermediul „Women TechEU”, dorim să creștem numărul de start-up-uri conduse de femei și să creăm un ecosistem european de tehnologii deep-tech mai echitabil și mai prosper. Considerăm că sprijinul acordat astăzi femeilor fondatoare din domeniul tehnologiilor profunde le va spori șansele de succes și va stimula ecosistemul european general de inovare prin atragerea unui număr mai mare de talente feminine.”

Până la 50 de start-up-uri deep tech promițătoare din statele membre ale UE și din țările asociate vor fi finanțate în urma primei cereri de propuneri în cadrul programului-pilot „Women TechEU”, care se va încheia la 10 noiembrie 2021. Mai multe informații sunt disponibile aici.

Date de contact:

Johannes Bahrke

Număr de telefon: + 32 229 58615

Charles Manoury

Număr de telefon: + 32 229 13391

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *