Skip to content

Ucraina: Comisia propune sprijin suplimentar din partea Frontex pentru gestionarea migrației în Moldova

Ieri, 9 martie, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocieri pentru un acord privind statutul dintre Frontex și Republica Moldova. 

frontexMD

Acordul privind statutul îi va permite agenției Frontex să sprijine polițiștii de frontieră moldoveni în gestionarea eficace a situației actuale de la frontiera cu Ucraina. Peste 250.000 de persoane au fugit din calea războiului din Ucraina, căutând siguranță în Moldova. Polițiștii de frontieră moldoveni se confruntă cu provocări atât din cauza numărului mare de persoane care fug din calea războiului, cât și din cauza faptului că au o frontieră comună cu o zonă de război activă.

Acest acord va facilita, în mod specific, trimiterea de echipe Frontex care să îndeplinească sarcini de gestionare a frontierelor, inclusiv înregistrarea și verificările la frontieră, conduse de autoritățile moldovene pentru a răspunde acestor provocări. Un acord privind statutul va consolida cooperarea actuală dintre Frontex și Republica Moldova, care are la bază un acord de lucru încheiat în 2008, și va avea un impact pozitiv asupra gestionării frontierelor în Moldova, în România, precum și asupra gestionării a frontierelor externe ale UE în general.

Detalii

Data publicării10 martie 2022

Date de contact

Ciara Bottomley

Phone number+ 32 229 69971

Laura Bérard

Phone number+ 32 229 55721