Skip to content

Siguranța aviației: 20 companii aeriene rusești adăugate pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță

Comisia a actualizat astăzi, 12 aprilie, Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță

Lista UE transportori

Comisia a actualizat astăzi, 12 aprilie, Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță, adică cei care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau al unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii Europene deoarece nu respectă standardele internaționale de siguranță. În urma acestei actualizări, 21 de companii aeriene certificate în Rusia sunt incluse în prezent pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță. Această situație reflectă îngrijorări grave în materie de siguranță cauzate de reînmatricularea forțată de către Rusia a unor aeronave aflate în proprietate străină, permițând operarea acestora cu bună știință fără certificate de navigabilitate valabile. Acest lucru încalcă standardele internaționale de siguranță a aviației.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Agenția Federală Rusă de Transport Aerian a permis companiilor aeriene rusești să opereze sute de aeronave deținute de proprietari străini fără un certificat de navigabilitate valabil. Companiile aeriene rusești în cauză au făcut acest lucru cu bună știință, încălcând standardele internaționale de siguranță relevante. Aceasta nu reprezintă doar o încălcare clară a Convenției privind aviația civilă internațională (Convenția de la Chicago), ci și o amenințare imediată la adresa siguranței. Trăim în contextul agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, doresc să fac foarte clar faptul că această decizie nu reprezintă o altă sancțiune împotriva Rusiei; ea a fost luată exclusiv pe baza unor motive tehnice și de siguranță. Nu amestecăm siguranța cu politica.”

După actualizarea de astăzi, 117 companii aeriene sunt interzise în spațiul aerian al UE:

  • 90 de companii aeriene certificate în 15 state[1], din cauza unei supravegheri inadecvate a siguranței aviației din partea autorităților aeronautice din respectivele state;
  • 21 de companii aeriene certificate în Rusia, precum și 6 companii aeriene individuale din alte state, pe baza unor deficiențe grave de siguranță identificate: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) și Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Alte două companii aeriene fac obiectul unor restricții operaționale și pot efectua zboruri spre UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) și Air Koryo (Coreea de Nord).

Context

Actualizarea Listei UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță se bazează pe avizul unanim al unor experți în domeniul siguranței aviației din statele membre, care s-au reunit prin videoconferință la 5 aprilie 2022, sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranța aeriană. Comitetul este prezidat de Comisia Europeană cu sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației. Comisia pentru transport din Parlamentul European a sprijinit actualizarea. Deciziile din cadrul Listei UE pentru siguranța aeriană se bazează pe standardele internaționale de siguranță, în special pe cele ale Organizației Aviației Civile Internaționale.

Pentru informații suplimentare

Întrebări și răspunsuri privind Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranțăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Lista companiilor aeriene interzise în UE Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

[1] Afganistan, Angola (cu excepția a 2 companii aeriene), Armenia, Congo (Brazzaville), Djibouti, Eritreea, Guineea Ecuatorială, Kârgâzstan, Liberia, Libia, Nepal, Republica Democratică Congo, São Tomé și Príncipe, Sierra Leone și Sudan.

Detalii

Data publicării11 aprilie 2022

Date de contact

Adalbert JAHNZ

Emailadalbert.jahnz@ec.europa.euPhone number+ 32 2 295 31 56

Darragh CASSIDY

Emaildarragh.cassidy@ec.europa.euPhone number+32 2 298 39 78