Skip to content

STAREA UNIUNII 2022

Pre╚Öedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sus╚Ťinut ast─âzi, 14 septembrie, cel de-al treilea discurs al s─âu privind Starea Uniunii. ├Än luna septembrie a fiec─ârui an, pre╚Öedintele Comisiei Europene roste╚Öte, ├«n fa╚Ťa Parlamentului, discursul privind Starea Uniunii. Cu aceast─â ocazie, a prezentat realiz─ârile anului precedent ╚Öi ini╚Ťiative emblematice pe care Comisia ╚Öi-a propus s─â le pun─â ├«n aplicare ├«n cursul anului 2023. Multe dintre acestea vin ca r─âspuns la recomand─ârile formulate de cet─â╚Ťeni ├«n cadrul Conferin╚Ťei privind Viitorul Europei, dar ╚Öi ca urmare a situa╚Ťiilor de criz─â la care a fost expus─â ├«ntreaga Uniune. Pre╚Öedinta von der Leyen a expus solu╚Ťiile Comisiei Europene la cele mai presante provoc─âri cu care se confrunt─â Uniunea European─â ╚Öi idei pentru conturarea viitorului UE. ÔÇ×Un ├«ntreg continent a ac╚Ťionat ca un singur om, d├ónd dovad─â de solidaritateÔÇŁ a fost unul dintre mesajele transmise de Ursula von der Leyen. Discursul a fost urmat de o dezbatere, ├«n plen, cu membrii Parlamentului European, cu privire la politicile, strategiile ╚Öi m─âsurile UE.

Centrul EUROPE DIRECT Teleorman a organizat un eveniment cu acest prilej, const├ónd ├«n transmiterea online a discursului pre╚Öedintelui CE, dar ╚Öi o dezbatere pe marginea acestuia ╚Öi a interven╚Ťiilor europarlamentarilor ├«n plenul PE, la care au participat reprezentan╚Ťi ai Administra╚Ťiei publice locale, primarul municipiului Ro╚Öiori de Vede, ec. Valeric─â Gheorghe C├«rciumaru, prof. Eugenia Viorica Staicu – consilier ├«n cadrul Cabinetului parlamentar Florin Piper-Savu, jr. Gabriel Arge╚Öeanu – purt─âtor de cuv├ónt al Prim─âriei Municipiului Ro╚Öiori de Vede, oameni de cultur─â, membrii ai comunit─â╚Ťii.

├Än Anul European al Tineretului, tinerii mai mult dec├ót oric├ónd ╚Öi-au exprimat viziunea asupra prezentului ╚Öi viitorului nostru comun. Ca urmare, la manifestare au participat elevi ai Colegiului Na╚Ťional ÔÇ×AnsatasescuÔÇŁ, ai Liceului Tehnologic ÔÇ×Virgil MadgearuÔÇŁ ╚Öi ai Liceului Tehnologic ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ, dar ╚Öi elevi de la ╚ścoala Gimnazial─â ÔÇ×Zaharia StancuÔÇŁ, ├«nso╚Ťi╚Ťi de prof. Victor Gabriel Os─âceanu ╚Öi prof. Florin Iord─âchi╚Ť─â.

Feedback-ul evenimentului a fost urm─âtorul: aprecierea modului ├«n care UE a sus╚Ťinut Ucraina ├«nc─â de la ├«nceputul invaziei sale de c─âtre Rusia, necesitatea unirii eforturilor ├«n vederea stop─ârii degrad─ârii mediului ├«nconjur─âtor ╚Öi a schimb─ârilor climatice, re├«nvierea spiritului de la Maastricht, punerea ├«n practic─â a promisiunii privind neutralitatea climatic─â a Europei: ÔÇ×nu vom l─âsa pe nimeni ├«n urm─âÔÇŁ, beneficiile ader─ârii Rom├óniei la UE, f─âr─â a ne pierde identitatea, unitate ├«n diversitate sunt doar o parte a concluziilor acestei zile speciale pentru cet─â╚Ťenii europeni.

Pe de alt─â parte, participan╚Ťii au tras un semnal de alarm─â asupra cre╚Öterii necontrolate a pre╚Ťurilor, criza energetic─â, m─âsurile luate de politicieni ├«n detrimentul cet─â╚Ťenilor europeni, f─âr─â raportare la realitatea local─â, neacceptarea Rom├óniei ├«n Spa╚Ťiul Schengen etc.

Aceasta este UNIUNEA EUROPEAN─é: ÔÇ×O Uniune a c─ârei for╚Ť─â st─â ├«n unitate. O Uniune care reu╚Öe╚Öte ├«mpreun─â. O Uniune a hot─âr├órii ╚Öi a solidarit─â╚Ťii!ÔÇŁ.