Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut astăzi, 14 septembrie, cel de-al treilea discurs al său privind Starea Uniunii. În luna septembrie a fiecărui an, președintele Comisiei Europene rostește, în fața Parlamentului, discursul privind Starea Uniunii. Cu această ocazie, a prezentat realizările anului precedent și inițiative emblematice pe care Comisia și-a propus să le pună în aplicare în cursul anului 2023. Multe dintre acestea vin ca răspuns la recomandările formulate de cetățeni în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, dar și ca urmare a situațiilor de criză la care a fost expusă întreaga Uniune. Președinta von der Leyen a expus soluțiile Comisiei Europene la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE. „Un întreg continent a acționat ca un singur om, dând dovadă de solidaritate” a fost unul dintre mesajele transmise de Ursula von der Leyen. Discursul a fost urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European, cu privire la politicile, strategiile și măsurile UE.
Centrul EUROPE DIRECT Teleorman a organizat un eveniment cu acest prilej, constând în transmiterea online a discursului președintelui CE, dar și o dezbatere pe marginea acestuia și a intervențiilor europarlamentarilor în plenul PE, la care au participat reprezentanți ai Administrației publice locale, primarul municipiului Roșiori de Vede, ec. Valerică Gheorghe Cîrciumaru, prof. Eugenia Viorica Staicu – consilier în cadrul Cabinetului parlamentar Florin Piper-Savu, jr. Gabriel Argeșeanu – purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Roșiori de Vede, oameni de cultură, membrii ai comunității.
În Anul European al Tineretului, tinerii mai mult decât oricând și-au exprimat viziunea asupra prezentului și viitorului nostru comun. Ca urmare, la manifestare au participat elevi ai Colegiului Național „Ansatasescu”, ai Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu” și ai Liceului Tehnologic „Anghel Saligny”, dar și elevi de la Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, însoțiți de prof. Victor Gabriel Osăceanu și prof. Florin Iordăchiță.
Feedback-ul evenimentului a fost următorul: aprecierea modului în care UE a susținut Ucraina încă de la începutul invaziei sale de către Rusia, necesitatea unirii eforturilor în vederea stopării degradării mediului înconjurător și a schimbărilor climatice, reînvierea spiritului de la Maastricht, punerea în practică a promisiunii privind neutralitatea climatică a Europei: „nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, beneficiile aderării României la UE, fără a ne pierde identitatea, unitate în diversitate sunt doar o parte a concluziilor acestei zile speciale pentru cetățenii europeni.
Pe de altă parte, participanții au tras un semnal de alarmă asupra creșterii necontrolate a prețurilor, criza energetică, măsurile luate de politicieni în detrimentul cetățenilor europeni, fără raportare la realitatea locală, neacceptarea României în Spațiul Schengen etc.
Aceasta este UNIUNEA EUROPEANĂ: „O Uniune a cărei forță stă în unitate. O Uniune care reușește împreună. O Uniune a hotărârii și a solidarității!”.