Skip to content

Sprijinirea exporturilor din Ucraina și îmbunătățirea conexiunilor cu UE: Comisia consolidează cooperarea cu Ucraina și cu Moldova

Sprijinirea exporturilor din Ucraina și îmbunătățirea conexiunilor cu UE: Comisia consolidează cooperarea cu Ucraina și cu Moldova

TransporturiUARMD

Recent, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, și viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, au semnat acorduri privind transportul rutier de marfă între UE și fiecare dintre aceste țări.

Acordurile vor contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv la securitatea alimentară în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a blocării de către Rusia a rutelor de transport tradiționale.

În plus, comisarul Vălean și ministrul Kubrakov au semnat o înțelegere privind actualizarea rețelei TEN-T orientative a Ucrainei pentru a îmbunătăți conexiunile dintre UE și Ucraina. Semnarea acestor acte a avut loc cu ocazia  „Zilelor pentru interconectarea Europei”Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• de la Lyon.

Comisarul Vălean a declarat: “Aceste două acorduri reprezintă un alt exemplu al modalităților concreteprin care UE sprijină Ucraina. Liberalizăm parțial transportul rutier în UE pentru transportatorii rutieri de marfă din Ucraina și din Moldova, pentru a menține fluxurile de export și pentru a asigura faptul că Ucraina poate importa mărfurile de care are nevoie. În plus, aceste acorduri vor fi de ajutor Republicii Moldova, care a pierdut rute de transport esențiale prin Ucraina pentru propriile sale exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. De asemenea, am luat măsuri pentru a apropia Ucraina de UE în ceea ce privește infrastructura, ceea ce va contribui la orientarea eforturilor de reconstrucție de îndată ce Ucrainava fi reușit să respingă războiul de agresiune al Rusiei.”

Acordurile privind transportul rutier vor facilita transportul de mărfuri între UE, Ucraina și Moldova, permițând transportatorilor rutieri de marfă să tranziteze teritoriile celorlalte părți și să desășoare operațiuni între acestea fără a fi nevoie de permise pentru aceste tipuri de operațiuni. Acordul dintre UE și Ucraina prevede, de asemenea, recunoașterea permiselor de conducere și a certificatelor de competență profesională ucrainene, pentru a sprijini și mai mult conducătorii auto ucraineni. În urma semnării înțelegerii la nivel înalt privind rețeaua TEN-T, UE va include în legislația sa hărțile TEN-T actualizate ale Ucrainei, cu scopul de a îmbunătăți conexiunile. Înțelegerea subliniază intenția comună de a promova planificarea și dezvoltarea adecvată a unei conectivități de transport sustenabile și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor între cele două părți.

Ambele acțiuni fac parte din Planul de acțiune privind culoarele de solidaritateCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• UE-Ucraina – un set amplu de activități în domeniul politicii de transport în sprijinul Ucrainei.

Detalii

Data publicării

1 iulie 2022

Date de contact

Nume

Adalbert JahnzEmail

adalbert.jahnz@ec.europa.euPhone number

+32 229 53156

Nume

Anna WartbergerEmail

anna.wartberger@ec.europa.euPhone number

+32 229 82504