Skip to content

UE prelungește avantajele comerciale acordate Ucrainei

Suspendarea taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană se prelungește cu un an.

avantajele comerciale Ucraina

Această dovadă puternică a sprijinului ferm pe care UE îl acordă Ucrainei va contribui la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei.

UE elimină treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepționale și temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui din Ucraina în temeiul clauzei excepționale de salvgardare prevăzute în Regulamentul privind măsurile comerciale autonomeRO•••. Domeniul de aplicare al acestor măsuri se reduce de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate. Aceste măsuri temporare și specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și cu condiția ca statele membre să nu mențină nicio măsură restrictivă. Eliminarea treptată va permite realizarea unor îmbunătățiri semnificative ale culoarelor de solidaritate și abordarea provocărilor legate de transportarea cerealelor din Ucraina pentru sezonul curent de recoltă.

Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave și capacitatea limitată de stocare a cerealelor înainte de sezonul de recoltare, întâlnite în cinci state membre. După cum s-a convenit, a fost instituită o platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, precum și ale Ucrainei de a îmbunătăți fluxul comercial dintre Uniune și Ucraina, inclusiv tranzitul de produse agricole de-a lungul coridoarelor. Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic. O primă reuniune de lansare a acestei platforme de coordonare a avut loc la nivel tehnic, la 2 iunie.

Îmbunătățirea culoarelor de solidaritate va fi, prin urmare, monitorizată de această platformă de facilitare a exporturilor.

În cazul în care tranzitul mărfurilor ucrainene este împiedicat de cerințe nejustificat de împovărătoare în unul sau mai multe dintre cele cinci state membre, Comisia va reevalua dacă condițiile de fond pentru impunerea acestor măsuri preventive rămân valabile.

Aceste măsuri excepționale și temporare respectă pe deplin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și a menține capacitățile acesteia de a-și exporta cerealele, care reprezintă o sursă alimentară esențială la nivel mondial, precum și de a menține la un nivel scăzut prețurile alimentelor, având în vedere provocările generate de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a populației sale civile.

Context

În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome de liberalizare a comerțului cu Ucraina au avut un efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis menținerea fluxurilor comerciale din Ucraina către UE în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război și împotriva tendinței generale a schimburilor comerciale cu Ucraina a căror tendință a fost, per ansamblu, de scădere pronunțată.

Având un caracter unilateral și temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor legate de măsurilor antidumping și de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

Măsurile preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai 2023 și urmau să dureze până la 5 iunie 2023.

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui. Măsurile excepționale sunt mai bine orientate în ceea ce privește domeniul de aplicare și, în plus, ele nu se vor aplica semințelor destinate însămânțării. În această perioadă, aceste produse pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, altele decât Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

Informații suplimentare

Măsuri comerciale autonome prelungite – regulamentRO•••

Monitorizarea importurilor din Ucraina care fac obiectul măsurilor de liberalizare a comerțului

Relațiile comerciale ale UE cu UcrainaRO•••

Măsuri ale UE în semn de solidaritate cu UcrainaRO•••

Măsuri preventive privind anumite importuri din Ucraina (europa.eu)RO•••

Măsurile preventive adoptate astăzi

Anexa la măsurile preventive

Detalii

Data publicării

5 iunie 2023

Date de contact

Nume

Miriam GARCIA FERRERE-mail

miriam.garcia-ferrer@ec.europa.euNumăr de telefon

+32 2 299 90 75

Nume

Roberta VERBANACE-mail

roberta.verbanac@ec.europa.euNumăr de telefon

+32 2 298 24 98