Skip to content

rescEU: peste 106 milioane EUR pentru primul spital de campanie paneuropean

Comisia aloc─â 106,2 milioane EUR Germaniei, Belgiei, Fran╚Ťei, Italiei, Luxemburgului, Portugaliei, Rom├óniei ╚Öi Turciei pentru dezvoltarea noii capacit─â╚Ťi de echipe medicale de urgen╚Ť─â (EMT) a rescEU. 

resceuspital

Obiectivul este de a consolida asisten╚Ťa medical─â de urgen╚Ť─â acordat─â popula╚Ťiilor afectate de dezastre majore naturale sau provocate de om.

Prin acest proiect se vor ├«nfiin╚Ťa trei echipe medicale de urgen╚Ť─â de tip 2 (EMT2), care vor include servicii chirurgicale ╚Öi de diagnosticare. ├Än plus, 17 echipe de asisten╚Ť─â specializat─â vor oferi servicii de terapie intensiv─â, de tratare a arsurilor, de transportare a pacien╚Ťilor, de diagnosticare avansat─â, de sprijinire a mamelor ╚Öi copiilor, de reeducare, de asisten╚Ť─â pentru s─ân─âtatea mintal─â, de tratament ortopedic, de laborator, de aprovizionare cu oxigen ╚Öi de sprijin pentru telecomunica╚Ťii.

Aceast─â capacitate rescEU va deveni opera╚Ťional─â treptat, ├«ncep├ónd din 2024, ╚Öi va permite r─âspunderea la o gam─â larg─â de scenarii de dezastre. Echipele vor putea func╚Ťiona ├«n mod autonom ╚Öi vor putea sprijini institu╚Ťiile na╚Ťionale de asisten╚Ť─â medical─â existente atunci c├ónd acestea nu sunt ├«n m─âsur─â s─â fac─â fa╚Ť─â unei anumite situa╚Ťii de urgen╚Ť─â. Aceast─â nou─â structur─â va completa rolul esen╚Ťial pe care ├«l joac─â deja cele 15 echipe medicale de urgen╚Ť─â puse la dispozi╚Ťie de statele membre ╚Öi de statele participante la Rezerva european─â de protec╚Ťie civil─â ├«n contextul r─âspunsului ├«n caz de urgen╚Ť─â.

Mai multe detalii se g─âsesc ├«n comunicatul de pres─âENÔÇóÔÇóÔÇó.

(Pentru informa╚Ťii suplimentare: Balazs Ujvari – Tel.: +32 2 295 45 78; Daniel Puglisi – Tel.: +32 2 296 91 40)

Detalii

Data public─ârii

25 aprilie 2023