Skip to content

Ajutoare de stat: Comisia aprobă un ajutor în valoare de 43,63 milioane EUR pentru compensarea pagubei suferite de către CFR Călători ca urmare a pandemiei de coronavirus

În temeiul normelor UE privind ajutoarele de Stat, Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 43,63 milioane € pentru a compensa paguba suferită de către CFR Călători.

CFRCalatori

În temeiul normelor UE privind ajutoarele de Stat, Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 43,63 milioane € pentru a compensa paguba suferită de către CFR Călători, cel mai mare operator public în domeniul transportului feroviar de călători din România, în urma pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de către guvernul României pentru a limita răspândirea virusului.

Această măsură va permite României să ofere compensații CFR Călători pentru paguba suferită în perioada 1 aprilie-31 august 2020, pagubă care a reprezentat o consecință directă a restricțiilor impuse. Acest ajutor va lua forma unei injecții de capital.

Măsura a fost adoptată în temeiul articolului 107, alineatul (2), litera (b)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite Comisiei să aprobe măsuri de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a oferi compensații întreprinderilor care suferă pagube provocate direct de evenimente extraordinare, cum este cazul pandemiei de coronavirus. Comisia a constatat că prin măsura notificată va fi compensată paguba rezultată direct în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus.

De asemenea, Comisia a mai constatat că măsura este proporțională, întrucât nu se depășește valoarea necesară pentru repararea pagubei. Pe această bază, Comisia a ajuns la concluzia că măsura corespunde normelor UE în materie de ajutoare de stat. Mai multe informații privind măsurile luate de către Comisie în vederea atenuării impactului economic produs de pandemia de coronavirus se găsesc aiciCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••.

După soluționarea tuturor aspectelor legate de confidențialitate, varianta neconfidențială a deciziei va fi disponibilă sub numărul de caz SA.60996  în Registrul ajutoarelor de stat, aflat pe site-ul Comisiei în domeniul concurențeiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••.

Detalii

Data publicării8 februarie 2022

Date de contact

Arianna Podesta

Emailarianna.podesta@ec.europa.euPhone number+32 229 87024

Maria Tsoni

Emailmaria.tsoni@ec.europa.euPhone number+32 229 90526