Skip to content

Marea majoritate a europenilor consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice

În ajunul Zilei mondiale a sănătății mintale, un nou sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală arată că nouă din zece respondenți (89 %) consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice.

sănătatea mintală

Fișa de țară pentru România este disponibilă aici.

În același timp, mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt de acord cu afirmația că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de același nivel de îngrijire ca persoanele care suferă de o afecțiune fizică. În plus, aproape jumătate dintre respondenți (46 %) s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu o problemă emoțională sau psihosocială, cum ar stările de depresie sau anxietate. Potrivit sondajului, mai mult de jumătate (54 %) dintre respondenții cu probleme de sănătate mintală nu au primit ajutor din partea unui profesionist. Aceste rezultate arată că este esențial să se continue eforturile depuse în domeniul sănătății mintale la nivelul UE.

Mâine, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, va găzdui o conferință la nivel înalt privind sănătatea mintală având la bază „Abordarea cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală”, prezentată de Comisie în iunie 2023. La eveniment vor participa Majestatea Sa Regina Belgiei, precum și sute de reprezentanți ai instituțiilor UE, ai guvernelor naționale, ai organizațiilor europene și ai altor parteneri interesați.

Presiune tot mai mare asupra sănătății mintale

Sondajul Eurobarometru publicat astăzi confirmă faptul că anumite evenimente recente, cum ar fi pandemia de COVID-19, agresiunea Rusiei în Ucraina, criza climatică și alte presiuni societale și economice, au exacerbat nivelurile deja precare ale sănătății mintale din Europa. Înainte de pandemia de COVID-19, una din șase persoane din UE suferea de pe urma problemelor de sănătate mintală, iar situația s-a înrăutățit. Majoritatea respondenților au afirmat că evenimentele internaționale recente le-au influențat sănătatea mintală „într-o oarecare măsură” (44 %) sau „în mare măsură” (18 %).

Majoritatea respondenților (60 %) consideră că cei mai importanți factori care favorizează o bună sănătate mintală sunt condițiile de viață, urmate de securitatea financiară (53 %). În opinia a aproximativ o treime dintre europeni, contactul cu natura și spațiile verzi (35 %), obiceiurile legate de somn (35 %), activitatea fizică (34 %) și relațiile sociale (33 %) contribuie în mod esențial la o stare bună de sănătate mintală. Pe de altă parte, în toate statele membre, marea majoritate a cetățenilor consideră că utilizarea platformelor de comunicare socială poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor.

În ceea ce privește modalitățile prin care UE poate contribui cel mai mult la îmbunătățirea sănătății mintale a cetățenilor europeni, cea mai mare parte a respondenților a optat pentru „îmbunătățirea calității generale a vieții” (45 %), urmată de „îmbunătățirea accesului și a sprijinului pentru diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea pacienților cu probleme de sănătate mintală” (37 %) și de „sprijinirea sănătății mintale a celor mai vulnerabile persoane” (35 %).

Conferința la nivel înalt privind sănătatea mintală

Sănătatea mintală este o parte integrantă a sănătății și o prioritate pentru Comisie. În acest context, Comisia organizează mâine o conferință privind sănătatea mintală, în sistem hibrid, la Bruxelles și online. Evenimentul, care va dura o jumătate de zi, va fi găzduit de comisarul Kyriakides și va include discursuri programatice rostite de Majestatea Sa Regina BelgieiMarc Angel, vicepreședinte al Parlamentului European, Dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa, José Miñones, ministrul spaniol al sănătății, Bertrand Bainvel, reprezentant al UNICEF pe lângă instituțiile europene, Dr. Péter Takács, ministrul de stat maghiar pentru sănătate și Frank Vandenbroucke, ministrul belgian al afacerilor sociale.

Participanții vor asculta mărturii, vor face schimb de informații și de bune practici pe teme precum sănătatea mintală la nivel de politici, promovarea și prevenirea, precum și egalitatea de acces pentru toți.

Puteți consulta ordinea de zi a conferinței și vă puteți înscrie pentru participare online la următorul link:

Context

Sondajul Eurobarometru Flash a fost realizat între 14 iunie și 21 iunie 2023. În total au fost intervievați 26 501 respondenți cu vârste de peste 15 ani din 27 de state membre ale UE, prin interviuri online asistate de calculator.

La 7 iunie 2023, Comisia a adoptat comunicarea privind o abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală, care va ajuta statele membre și părțile interesate să ia măsuri pentru a face față provocărilor în materie de sănătate mintală. Noua comunicare cuprinde 20 de inițiative emblematice, identifică oportunități de finanțare în valoare de 1,23 miliarde EUR și pune accentul pe abordarea grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii, tinerii, migranții și refugiații.

Pentru informații suplimentare

Sondaj Eurobarometru

Sănătatea mintală (europa.eu)

O abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală (europa.eu).

Detalii

Data publicării

9 octombrie 2023

Date de contact

Stefan DE KEERSMAECKER

Nume

Stefan DE KEERSMAECKERE-mail

stefan.de-keersmaecker@ec.europa.euNumăr de telefon

+32 2 298 46 80

Célia DEJOND

Nume

Célia DEJONDE-mail

celia.dejond@ec.europa.euNumăr de telefon

+32 2 298 81 99