Skip to content

LECŢIA DE INFORMARE EUROPEANĂ la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Roşiori de Vede

Prima „Lecţie de informare europeană” a anului 2022, organizată şi derulată de Centrul EUROPE DIRECT Teleorman, a avut loc astăzi, 27 ianuarie, la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Roşiori de Vede.

Cunoaşterea politicile, strategiile şi prioritățile Uniunii Europene pentru anul 2022: Pactul verde european, O Europă pregătită pentru era digitală, O economie în serviciul cetăţenilor, O Europă mai puternică pe scena internaţională, Promovarea modului nostru de viață european, Un nou elan pentru democrația europeană, NextGenerationEU, dar şi Conferinţa privind Viitorul Europei şiAnul European al Tineretului au fost subiecte de dezbatere ale primei lecţii de informare europeană, cu participarea elevilor de la clasele a VIII-a A, VIII-a B şi a VIII-a C, eveniment derulat cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

În timpul discuţiilor, am aflat că una dintre priorităţile UE pentru anul 2022 şi anume O Europă pregătită pentru era digitală a devenit o prioritate şi pentru adolescenţii „eminescieni”.Pandemia de COVID-19 a accelerat transformarea digitală a României, a determinat instituțiile de educație și formare să-şi închidă ușile o perioadă lungă de timp și să treacă rapid la predarea la distanţă – online. Odată cu această transformare, au fost clare lacunele și deficiențele semnificative în ceea ce privește abilitățile digitale, conectivitatea și utilizarea tehnologiilor în educație. Pandemia ne-a atras atenția atât asupra oportunităților, a riscurilor vieții online, cât și a necesității unui mediu digital mai bun și mai sigur pentru noi toți, dar mai ales pentru tinerii sub 18 ani. Iar elevii Şcolii „Mihai Eminescu” sunt conştienţi de aceste lucruri.

Nu puteam încheia lecţia de informare europeană fără a prezenta Conferinţa privind viitorul Europei şi a îndemna elevii să-şi facă auzită vocea, să-şi împărtăşească ideile şi soluţiile pe platforma CoFE, să se implice activ în proiecte cu aplicabilitate locală, dar şi europeană, în Anul European al Tineretului.

Întâlnirea cu elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Roşiori de Vede a fost posibilă datorită doamnei profesoare Petia Firăscu, directoarea instituţiei, a doamnei prof. Cristina Rădiţă – director adjunct, dar şi a doamnelor profesoareMariana Opriş, Aurelia Subţirelu şi Daniela Mitu.

Implicarea și motivarea elevilor, dar şi a cadrelor didactice de a participa la orele de informare europeană rămân unele dintre cele mai mari provocări şi satisfacţii ale echipei Centrului EUROPE DIRECT Teleorman. Acestea au fost şi motivele pentru care cel mai activ elev a fost premiat de către Centrul EUROPE DIRECT Teleorman şi anume elevul Mustafa TEKE de la clasa a VIII-a C. Felicitări lui Mustafa, dar şi colegilor săi, care ne-au demonstrat, dacă mai era nevoie, că tinerii noştri îşi cunosc drepturile şi sunt dornici să fie implicaţi în acţiunile care le afectează prezentul şi viitorul!

Mulţumim tuturor pentru participarea activă şi nu uitaţi: ÎMPREUNĂ CONSTRUIM VIITORUL EUROPEI!