Skip to content

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova și în România

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, se va afla într-o vizită oficială în Republica Moldova și România săptămâna viitoare, în perioada 9-11 mai.

Adina_VĂLEAN

9 mai 2023, Chișinău 

Cu ocazia Zilei Europei (9 mai), comisarul european Adina Vălean se va deplasa la Chișinău, unde va semna, împreună cu  prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, afilierea Republicii Moldova la Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE). Acest nou acord va facilita accesul Republicii Moldova la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură majore, în vederea îmbunătățirii conectivității sale atât cu Europa, cât și în interiorul țării.

Pe parcursul vizitei sale în Republica Moldova, comisarul european Adina Vălean se va întâlni, de asemenea, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija.

Aceste întâlniri vor fi urmate de o conferință de presă, care va începe la ora 15.00, și de o conferință publică la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, care va începe la ora 16.00 și se va axa pe importanța conectării Republicii Moldova la Europa.

10 mai 2023, Constanța

În perioada 10-11 mai, comisarul european Adina Vălean va merge în România pentru a vizita Portul Constanța, unde va înmâna beneficiarilor români două granturi MIE de finanțare a acțiunilor de mobilitate militară, în prezența dlui Sorin Grindeanu, vice-prim-ministru și ministru al transporturilor.

Cele două proiecte selectate se referă la proiectarea și construirea podului de la Ungheni și la modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța – un punct de trecere esențial în cadrul culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. 

La la ora 14:00, va avea loc o conferință de presă comună a comisarului european Adina Vălean și a vice-prim-ministrului și ministrului transporturilor Sorin Grindeanu la sediul Autoritatății Portuare Maritime din Constanța. Jurnaliștii interesați să participe sunt rugați să confirme prezența în vederea acreditării la adresa de e-mail Anca.PADURARU@ec.europa.eu până cel târziu luni, 8 mai, ora 18.00.

Conferința de presă va fi transmisă în direct inclusiv pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

11 mai, București

La ora 12.00, comisarul european Adina Vălean va susține o conferință de presă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (București, Str. Vasile Lascăr, Nr. 31, Etaj 1, Sala Titulescu).

Jurnaliștii interesați să participe sunt rugați să confirme prezența în vederea acreditării la adresa de e-mail Alexandru-Cristian.DUMITRACHE@ext.ec.europa.eu până cel târziu marți, 9 mai, ora 18.00. Menționăm că locurile sunt limitate și vor fi acordate în funcție de ordinea înscrierilor. De asemenea, rugăm prezența unui singur reprezentant per agenție de presă.

Conferința de presă va fi transmisă în direct inclusiv pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Date de contact pentru presă:

Anca Păduraru

Email : Anca.Paduraru@ec.europa.eu

Tel : +40722763764

Informații suplimentare:

Ana-Maria Caia

Email: Ana-Maria.CAIA@ec.europa.eu  

Tel: +32 460795048

Răzvan Marc

Email: Razvan.MARC@ec.europa.eu 

Tel: +32 460760375

Detalii

Data publicării

5 mai 2023