Skip to content

Centrul EUROPE DIRECT Teleorman îşi deschide porţile

Începând cu luna mai 2021, Centrul de informare EUROPE DIRECT Teleorman, găzduit de Biblioteca Municipală ”Gala Galaction”, structură a Direcţiei pentru Cultură, Educaţie, Creaţie şi Sport Roşiori de Vede, îşi deschide porţile pentru teleormănenii interesaţi de aspecte legate de Uniunea Europeană. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Consiliul Local al Municipiului Roşiori de Vede.

EUROPE DIRECT Teleorman devine, astfel, membru al reţelei EUROPE DIRECT din România, care, la rândul său, face parte dintr-o reţea de centre la nivel european. În România, reţeaua EUROPE DIRECT are 24 de centre, răspândite geografic în toate zonele ţării. Reţeaua este coordonată de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar structurile-gazdă ale centrelor sunt selectate periodic în urma unei cereri de propuneri. Ultimul apel s-a desfăşurat în anul 2020, noile centre fiind selectate pentru o perioadă de cinci ani, 2021-2025. Toate aceste centre aduc Europa mai aproape de cetăţeni şi îi ajută să se implice în dezbateri privind viitorul Uniunii Europene.

Încă de la început, EUROPE DIRECT Teleorman, ca prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetăţenii teleormăneni, îşi propune să întreţină un dialog proactiv și constant cu categorii variate de grupuri-ţintă, pentru a încuraja participarea acestora la proiectul european, furnizându-le informaţii, consiliere şi asistenţă  în domenii în care Uniunea Europeană îşi desfăşoară activităţile, strategiile sale, priorităţi şi viitor.

Constituindu-se ca un serviciu local destinat comunităţii judeţului Teleorman, Centrul EUROPE DIRECT Teleorman oferă următoarele servicii: acces la informaţii, consultanţă, asistenţă şi răspunsuri la întrebări privind legislaţia, politicile, drepturile cetăţenilor UE, programele şi posibilităţile de finanţare ale Uniunii Europene; oportunitatea cetăţenilor de a comunica instituţiilor U.E. reacţiile lor sub forma unor întrebări, opinii şi sugestii; permite Comisiei Europene să îmbunătăţească transmiterea de informaţii exacte şi adaptate necesităţilor locale.

Centrul este pregătit să răspundă solicitărilor venite din partea cetăţenilor prin: calculatoare cu acces gratuit la Internet, instalate la sediu, cu ajutorul cărora utilizatorii pot consulta paginile de Internet dedicate Uniunii Europene, precum şi alte surse de informare pe tematici europene; publicaţii gratuite primite prin Reţeaua EUROPE DIRECT, care vor fi distribuite direct cetăţenilor teleormăneni; accesarea site-ului: www.edteleorman.ro, în curs de realizare; relaţii cu privire la publicaţiile şi datele cu tematică europeană existente în cadrul Bibliotecii Municipale „Gala Galaction” Roşiori de Vede, care pot fi puse la dispoziţia cititorilor; crearea unei echipe puternice de voluntari implicaţi în activitatea de diseminare a informaţiilor europene. Un alt obiectiv al Centrului EUROPE DIRECT Teleorman este colaborarea cu instituţii şi organizaţii, pentru a participa la acţiuni, dezbateri, seminarii, conferinţe destinate aducerii informaţiei europene mai aproape de cetăţeni. Colaborarea cu mass-media reprezintă o componentă esenţială a acestui obiectiv.

La serviciile puse la dispoziţie de Centrul EUROPE DIRECT Teleorman, pot apela toate categoriile de cetăţeni, indiferent de vârstă, studii sau ocupaţie. Răspunsurile la întrebări sau solicitări vor fi acordate pe loc sau după o documentare mai amplă, în funcţie de complexitatea subiectului, ţinând cont şi de modul în care se face solicitarea (direct la sediul Centrului sau prin telefon, e-mail, scrisoare).

Sediul Centrului EUROPE DIRECT Teleorman este în municipiul Roşiori de Vede, str. Dunării, nr. 54-56, cod: 145100. Telefon: 0247464552; e-mail: europedirect.teleorman@gmail.com.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *