Skip to content

Ajutor de stat:

Comisia aprobă o schemă românească de 610 mii de euro pentru a sprijini companiile active în sectorul cultural independent din București afectate de pandemia de coronavirus

Comisia European─â a aprobat o schem─â rom├óneasc─â de 610 mii de euro (aproximativ 3 milioane RON) menit─â s─â sprijine companiile active ├«n sectorul cultural independent din Bucure╚Öti, ├«n contextul pandemiei de coronavirus. Schema a fost aprobat─â ├«n temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. ├Än cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor granturi directe.
Scopul schemei este de a atenua nevoile de lichiditate cu care se confruntă beneficiarii din cauza măsurilor restrictive pe care guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului.
Sprijinul public va acoperi anumite costuri suportate de beneficiari ├«n perioada august - decembrie 2020: (i) cheltuieli de ├«nchiriere pentru sediul central / biroul opera╚Ťional, p├ón─â la o sum─â maxim─â de 4.020 EUR (20.000 RON) pe lun─â; (ii) cheltuieli cu utilit─â╚Ťile publice (de ex. c─âldur─â, electricitate, ap─â, canalizare, de╚Öeuri, gaze naturale); (iii) salarii ╚Öi contribu╚Ťii pentru maximum 3 angaja╚Ťi, plafonat la salariul minim lunar na╚Ťional. Comisia a constatat c─â schema rom├óneasc─â este ├«n conformitate cu condi╚Ťiile stabilite ├«n Cadrul temporar. ├Än special, ajutorul (i) nu va dep─â╚Öi 1,8 milioane de euro per beneficiar ╚Öi (ii) va fi acordat cel t├órziu la 31 decembrie 2021. Comisia a concluzionat c─â m─âsura este necesar─â, adecvat─â ╚Öi propor╚Ťional─â pentru a remedia o perturbare grav─â ├«n economia unui stat membru, ├«n conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE ╚Öi condi╚Ťiile stabilite ├«n Cadrul temporar. Pe aceast─â baz─â, Comisia a aprobat m─âsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat.
Mai multe informa╚Ťii despre Cadrul temporar ╚Öi alte ac╚Ťiuni ├«ntreprinse de Comisie pentru a gestiona impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi g─âsite aici. Versiunea neconfiden╚Ťial─â a deciziei va fi disponibil─â Registrul ajutoarelor de stat cu num─ârul de caz SA.62608 de pe site-ul internet al Comisiei dedicat concuren╚Ťei, de ├«ndat─â ce vor fi solu╚Ťionate eventualele probleme legate de confiden╚Ťialitate.
Persoan─â de contact pentru pres─â:
╚śtefan TURCU┬á
E-mail: stefan.turcu@ec.europa.eu
telefon: 0724 232 197

Las─â un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *