Skip to content

ZIUA EUROPEI sărbătorită la EUROPE DIRECT Teleorman!

Peste 80 de adolescenți, însoțiți de cadre didactice şi bibliotecari, dar și reprezentanți ai unor instituții locale și județene au participat astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, la dezbaterea-concurs „Eu votez pentru prima dată! – Tinerii votează?” – eveniment organizat de centrul EUROPE DIRECT Teleorman, găzduit de Biblioteca Municipală „Gala Galaction” din Roşiori de Vede.

Evenimentul a debutat cu videoclipul Campaniei Parlamentului European de informare a cetățenilor privind alegerile europene din data de 9 iunie 2024.

Competiția, dedicată elevilor clasele IX-XII din liceele teleormănene, a adus la start șase echipe, coordonate de câte un profesor sau bibliotecar. Competitorii au fost invitați să-și exprime opiniile, cu argumente pro sau contra, despre participarea tinerilor la vot și despre puterea acestora de a schimba viitorul Europei.

Despre însemnătatea zilei de 9 mai, despre puterea votului și necesitatea exercitării acestui drept a vorbit primarul Municipiului Roșiori de Vede, ec. Valerică Gheorghe Cîrciumaru.

Într-o zi cu totul specială, Ziua Europei, și fiind vorba de o manifestare cu reprezentare județeană, a răspuns invitației noastre prof. Sorin Gabriel Ilie – inspector școlar general, care a felicitat participanții și a încurajat participarea acestora la cel mai puternic exercițiu democratic: VOTUL.

Anul acesta, în România, vor avea loc patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, un eveniment întâlnit o dată la 20 de ani. Cu această ocazie, a fost lansată platforma Tinerii Votează (https://govote.ro/#), o inițiativă nepartizană, neguvernamentală și independentă, de încurajare a mersului la vot în rândul tinerilor și de promovare a agendei de priorități a tinerilor din România. Tinerii din România au șansa, astfel, să-și facă vocea auzită cu atât mai mult cu cât, la alegerile din 2024, 4,6 milioane de tineri din România au drept de vot. La deschiderea oficială a platformei Tinerii Votează, a participat și Bogdan Gogan – președinte al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman, care astăzi ne-a vorbit despre inițiativa: “YOUth Vote”, despre ce înseamnă fiecare din cele patru rânduri de alegeri, despre vot și puterea acestuia.

Despre democrație ca dar prețios primit de la predecesorii noștri, despre datoria noastră de a o păstra și de a o face mai puternică pentru generațiilor viitoare prin vot a vorbit managerul ED Teleorman, bibliotecar Marinela Rușanu.

Juriul concursului (în următoarea componență: președintele juriului: prof. Sorin Gabriel Ilie – inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman; membri: Bogdan Gogan, elev la Liceul Teoretic Videle – președinte al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman; bibliotecar Marinela Ruşanu – managerul centrului ED Teleorman) a avut o misiune dificilă, acordând următoarele premii: Premiul I: ECHIPA „ANASTA” – de la Colegiul Național „Anastasescu” Roșiori de Vede, coordonată de bibliotecar Daniela Delcescu, și ECHIPA „PEDA”, alcătuită din elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, dar coordonată, astăzi, de bibliotecar Valentina Pașa – managerul Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman – instituție care este și principalul punct de informarea europeană al ED Teleorman; Premiul al II-lea: ECHIPA „EUROCUZA 2024” de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Alexandria, coordonator prof. Simona Stoenescu, directorul instituției, și „EURO BEST TEAM” – echipa Liceului Teoretic Zimnicea, coordonator prof. Antonela Filip. Pentru prezența acestei echipe în concurs, trebuie să mulțumim și colegului nostru Bogdan Ionuț Cotruță, bibliotecar la Biblioteca Orășenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea, bibliotecă gazdă a unui punct de informare europeană deschis de ED Teleorman. Premiul al III-lea: ECHIPA „EUROSALIGNY ” – compusă din elevi de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Roșiori de Vede, coordonator prof. Victor Gabriel Osăceanu, și ECHIPA „ECOSTAR” formată din elevi de la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” Roșiori de Vede, îndrumați de prof. Liliana Orodel.

Pe timpul jurizării, publicul a beneficiat de o „Lecție de informare europeană” oferită de gazdele evenimentului, de intervenții, pe tema întâlnirii, ale unor tineri din public, dar și din partea administratorului public al municipiului, arhitect Costin Fierăscu. Totodată, participanții la concurs au primit diplome de participare și materiale promoționale cu logo-ul Comisiei Europene și al ED Teleorman, dar și publicaţii editate de Oficiul pentru publicaţii al UE.

Și pentru că astăzi am celebrat Ziua Europei, la stația de amplificare a Municipiului Roșiori de Vede, au răsunat, la ore fixe (10:00; 12:00; 16:00, 19:00), acordurile Imnului Uniunii Europene, Oda Bucuriei.

Felicitări, dragi tineri! Felicitări, dragi profesori și bibliotecari! Mulțumim tuturor pentru participare și implicare!

LA MULŢI ANI, EUROPA! LA MULŢI ANI, EUROPENI!

#ZiuaEuropei#EuropeDay