Skip to content

VREI UN ORAŞ FĂRĂ CÂINI PE STRĂZI? ADOPTĂ ŞI TU UNUL!

„Uniunea şi statele membre ţin seama de toate cerinţele bunăstării animalelor ca fiinţe sensibile”  se arată în Art. 13, Titlul II din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). De peste 40 de ani, Uniunea Europeană pledează pentru calitatea vieţii animalelor şi este recunoscută ca lider mondial, având unele dintre cele mai înalte standarde din lume. Normele UE au influenţat în bine şi legislaţia din alte ţări, inclusiv a României. Normele UE privind binele animalelor cuprind cele „cinci libertăţi”: de a nu suferi de foame și sete; de a fi ferite de disconfort; de a nu suferi dureri, leziuni și boli; de a manifesta un comportament firesc şi de a nu suferi de frică sau stres. (https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/priorities/binele-si-protectia-animalelor)

Pentru că misiunea Centrului EUROPE DIRECT Teleorman este de a aduce Europa mai aproape de cetăţeni şi de a-i implica în dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, dar şi în toate acţiunile, proiectele şi campaniile noastre, aducem în atenţia comunităţii locale situaţia animalelor abandonate sau aflate în centre specializate, cum este şi Adăpostul de animale din Roşiori de Vede, prin campania „Adoptă şi tu un câine sau ajută la îngrijirea lui!”.

            Totul a început aşa:

„Bună dimineaţa, Aura! Sunt în drum către CNI (n.r. Compania Naţională de Investiţii) şi am avut o audienţă prin telefon cu o doamnă care are şapte câini. Este bătrână, singură şi bolnavă şi nu mai poate avea grijă de ei. Am vorbit cu cei de la „Urbis” să-i ducă la Adăpostul de animale. Nu este singurul caz de acest gen, iar problema câinilor de pe străzi mă frământă din ce în ce mai mult.”

            Telefonul domnului primar Valerică Gheorghe Cîrciumaru mi-a readus în atenţie acest subiect pe care, alături de Echipa EUROPE DIRECT Teleorman şi de voluntarii noştri inimoşi, îl aveam în plan încă din luna noiembrie (n.r.atunci când, împreună cu roşiorenii preocupaţi de mediu, am plantat copaci chiar lângă adăpost „pentru a le face umbră căţeilor”). Planul nostru era ca, în perioada Sărbătorilor de iarnă, să demarăm o campanie de adopţie a câinilor fără stăpân din adăpostul din Vadul Vezii.

            Astfel, am lăsat tot ce aveam pe agendă pe mai târziu şi am activat „celula de criză”: împreună cu managerul ED Teleorman, Marinela Ruşanu, şi cu artistul Tedi Stîngă am mers pe str. Corlătescu nr. 93 să vedem care este povestea celor şapte căţei care urmau să ajungă la adăpost. „Mulţi ani, soţul meu a strâns câini de pe stradă. Şi a tot strâns până am ajuns la 7. Dar el s-a prăpădit de şase luni şi singură nu mă mai descurc cu ei. Sunt bolnavă şi trebuie să merg la spital. Mă doare sufletul de ei, dar pe stradă nu-i pot arunca” ne-a spus dna Floarea, de 75 de ani. Am asistat la o scenă greu de descris, în care plângeam deopotrivă oameni şi animale…

            Ştiam unde vor ajunge, deoarece vizitasem, în noiembrie, adăpostul TEMPORAR de animale. Pentru că da, adăpostul este unul temporar, câinii sunt aduşi şi, în funcţie de solicitările de adopţie, pleacă din adăpost. „Cel mai mult a stat un câine mai bătrân, care după un an a plecat de aici. Dar, în cele din urmă, TOŢI sunt adoptaţi! Contrar zvonurilor, NOI NU PRACTICĂM EUTANASIEREA!”, ne-a transmis directorul societăţii Urbis Serconstruct SRL, Florin Micheanu. De la domnia sa am aflat că numărul autorizat de câini pentru adăpost este de 280 de locuri, că în anul 2021 au fost capturaţi peste 415, iar 237 dintre aceştia au fost adoptaţi. Cât priveşte costurile pentru îngrijirea unui câine într-o lună, suma se ridică la peste 420 lei, în condiţiile în care acesta este sănătos. Orice tratament presupune costuri suplimentare.

            O parte din aceste cheltuieli sunt suportate de Primăria Municipiului Roşiori de Vede, care în 2021 a virat suma de 184.051,52 lei către adăpostul de animale. Restul sumelor necesare sunt în grija Urbis Serconstruct SRL care, printr-un protocol de parteneriat încheiat anul acesta, cu o asociaţie din Germania, dar şi din alte donaţii, face toate eforturile necesare îngrijirii câinilor aflaţi în adăpost.

            „Problema câinilor fără stăpân este una dintre cele mai dificile pentru Administraţia locală şi una controversată pentru roşioreni. Ca cetăţean, fac parte din categoria celor care iubesc animalele.

Ca primar, simt responsabilitatea ce îmi revine. Deşi facem eforturi considerabile, pe străzi sunt încă foarte mulţi câini care îşi caută un stăpân. Dificultatea principală este că oraşul este alimentat permanent cu câini din comunele vecine. Pe 22 decembrie, prin organizarea evenimentului „Ziua Porţilor deschise la Adăpostul de animale din Roşiorii de Vede”, demarăm o amplă campanie de sensibilizare şi implicare a roşiorenilor pe acest subiect, pentru că DA, avem nevoie şi de implicare cetăţenească!” ne-a transmis edilul municipiului, Valerică Gheorghe Cîrciumaru.

            Într-adevăr, SOLUŢIA acestei probleme ESTE la fiecare dintre NOI: cu cât adoptăm mai mulţi căţei din adăpost, cu atât pot fi strânşi mai mulţi de pe stradă, capturarea fiind însă condiţionată de numărul de locuri autorizate din adăpost. Iar dacă nu aveţi condiţiile necesare creşterii şi îngrijirii unui câine, ajutorul dumneavoastră poate veni sub forma donaţiilor în bani (în conturile: RO11BRMA0999100095888570 în lei, iar în euro: RO11BRMA0999100095888667) sau în hrană certificată.

Aşadar, miercuri, 22 decembrie, între orele 10:00-16:00, vă invităm cu mic cu mare să cunoaşteţi căţeii din Adăpostul de animale din strada Vadul Vezii f.n., să vă împrieteniţi cu ei şi să îi adoptaţi! Cele peste 230 de pufoşenii vaccinate, deparazitate, sterilizate şi microcipate vă aşteaptă în „haine” de sărbătoare să le luaţi acasă!

ADOPTĂ şi tu un câine sau ajută la îngrijirea lui şi hai să facem împreună din Roşiorii de Vede un oraş fără câini pe străzi!