Skip to content

UE și Australia semnează un parteneriat privind minereurile critice și strategice sustenabile

UE și Australia au semnat astăzi, 28 mai, un memorandum de înțelegere pentru un parteneriat bilateral în vederea cooperării în domeniul mineralelor critice și strategice sustenabile

minereurile critice

Memorandumul de înțelegere a fost semnat în numele UE de Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisarul pentru comerț, și de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. Semnatarii din partea Australiei au fost ministrul resurselor și al Australiei de Nord, Madeleine King, și ministrul comerțului și turismului, Don Farrell.

Acest parteneriat urmărește să sprijine mai multe obiective comune, bazându-se în același timp pe beneficii reciproce. În special, scopul său este să permită UE să își diversifice aprovizionarea cu materiale necesare pentru tranziția verde și cea digitală, contribuind în același timp la dezvoltarea sectorului intern al mineralelor critice din Australia. Parteneriatul acoperă întregul lanț valoric al mineralelor critice și strategice: explorare, extracție, prelucrare, rafinare, reciclare, precum și prelucrarea deșeurilor extractive.

Acest memorandum de înțelegere consolidează cooperarea dintre Australia și UE în următoarele domenii: (i) integrarea lanțurilor valorice ale materiilor prime sustenabile; (ii) cooperarea în domeniul cercetării și inovării de-a lungul lanțurilor valorice ale materiilor prime; (iii) cooperarea pentru promovarea unui nivel înalt al standardelor și practicilor de mediu, sociale și de guvernanță.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, în următoarele șase luni va fi elaborată în comun o foaie de parcurs cu acțiuni concrete pentru punerea în practică a parteneriatului strategic.

Un comunicat de presă este disponibil aici.

Detalii

Data publicării

28 mai 2024

Date de contact

Johanna Bernsel

Nume

Johanna BernselNumăr de telefon

+ 32 2 298 66 99

Olof Gill

Nume

Olof GillNumăr de telefon

+ 32 2 296 59 66

Federica Miccoli

Nume

Federica MiccoliNumăr de telefon

+32 2 295 83 00

Ana Apse-Paese

Nume

Ana Apse-PaeseNumăr de telefon

+32 2 298 73 48