Skip to content

Reducerea la zero a poluării apei potabile: substanțe chimice care afectează sistemul endocrin pe o nouă listă de supraveghere a poluanților

Apa potabilă din întreaga UE va trebui să fie monitorizată mai îndeaproape în ceea ce privește prezența potențială a doi perturbatori endocrini (beta-estradiol și nonilfenol) de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu apă.

ApaPotabila

În urma unei decizii de ieri, 19 ianuarie, a Comisiei, apa potabilă din întreaga UE va trebui să fie monitorizată mai îndeaproape în ceea ce privește prezența potențială a doi perturbatori endocrini (beta-estradiol și nonilfenol) de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu apă.

În conformitate cu normele UE privind apa potabilă în vigoare de anul trecut, Comisia a stabilit astăzi o primă „listă de supraveghere” a compușilor emergenți de monitorizat și abordat, dacă este necesar. 

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Nu putem face niciun compromis cu privire la standardele de calitate pentru apa noastră de la robinet. Astăzi, punem în aplicare noi norme care nu numai că previn poluanții bine-cunoscuți, dar ne oferă și instrumente pentru a răspunde noilor preocupări. Începem cu două substanțe care sunt perturbatori endocrini și care ne afectează sănătatea, mediul și biodiversitatea.”

Din moment ce lista desupraveghere a fost stabilită, statele membre au acum obligația de a pune în aplicare, până la 12 ianuarie 2023, cerințe de monitorizare de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu apă potabilă și să ia măsuri în cazul în care se depășesc valorile orientative. În timp, dacă apar noi substanțe care sunt susceptibile de a fi prezente în apa potabilă și care ar putea prezenta un risc potențial pentru sănătate – cum ar fi perturbatorii endocrini, produsele farmaceutice sau microplasticele – Comisia le va adăuga pe listă. Acest nou mecanism va contribui la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE privind substanțele chimiceCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• și ale Planului de acțiune privind reducerea la zero a poluăriiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, pentru un mediu fără substanțe toxice. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați știrile noastreCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••.

Detalii

Data publicării19 ianuarie 2022

Date de contact

Adalbert Jahnz

Emailadalbert.jahnz@ec.europa.euPhone number+ 32 229 53156

Célia Dejond

Emailcelia.dejond@ec.europa.euPhone number+ 32 229 88199