Skip to content

Protecția consumatorilor: intră în vigoare norme mai stricte în materie de protecție a consumatorilor, adaptate erei digitale

Sâmbătă, 28 mai, va intra în vigoare Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme.

ProtecCons

Adoptate în noiembrie 2019, normele actualizează instrumentele disponibile pentru a aborda provocările cu care se confruntă piețele digitale. Acestea le vor oferi atât consumatorilor, cât și autorităților competente instrumente mai puternice pentru a-și exercita drepturile, cum ar fi impunerea unor sancțiuni mai severe sau a unor măsuri reparatorii împotriva prejudiciilor.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Noile norme demonstrează încă o dată importanța pe care Europa o acordă garanțiilor efective pentru consumatori. Acestea vor garanta protecția consumatorilor față de practicile neloiale online, așa cum se întâmplă și offline, făcând ca normele de protecție a consumatorilor să fie adecvate pentru era digitală”.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a adăugat: „Consumatoriieuropeni au dreptul la cele mai înalte standarde de protecție, iar aceste norme noi respectă întocmai acest angajament. De exemplu, atunci când se caută un produs online, platformele trebuie acum să furnizeze informații transparente cu privire la modul în care sunt clasificate ofertele. Acest lucru este necesar pentru a se evita practicile comerciale înșelătoare. Accesul la căile de atac individuale, precum și sancțiunile pentru încălcările transfrontaliere vor fi, de asemenea, consolidate. Toate acestea vor asigura despăgubirea echitabilă a victimelor și o adevărată descurajare a făptașilor.” În contextul unei lumi digitale în continuă evoluție, Comisia continuă să depună eforturi pentru a se asigura că legislația este potrivită pentru viitor și că le oferă aceeași protecție consumatorilor atât online, cât și offline.

Părțile interesate pot formula observațiiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• cu privire la verificarea adecvării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor referitoare la echitatea digitală până la 14 iunie. Astăzi, Comisia a publicat și un studiuCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• privind „interfețele înșelătoare” (dark patterns), elemente de design manipulator menite să îi convingă pe consumatori să facă anumite alegeri. De asemenea, este disponibilă o fișă informativăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• cu privire la noile drepturi introduse de Directiva privind modernizarea normelor.

Alte informații privind legislația UE în materie de protecție a consumatorilor sunt disponibile aiciCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••.

Detalii

Data publicării

26 mai 2022

Date de contact

Nume

Christian WigandEmail

christian.wigand@ec.europa.euPhone number

+ 32 229 62253

Nume

Katarzyna KolankoEmail

katarzyna.kolanko@ec.europa.euPhone number

+ 32 229 63444

Nume

Cristina Torres CastilloEmail

cristina.torres-castillo@ec.europa.euPhone number

+ 32 229 90679