Skip to content

EUROPE DIRECT Teleorman a transmis, live, discursul din 2023 privind starea Uniunii al președintei Ursula von der Leyen!

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut astăzi, 13 septembrie, cel de-al patrulea discurs al său privind starea Uniunii. În luna septembrie a fiecărui an, președintele CE rostește, la Strasbourg, în fața Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii.

Președinta von der Leyen a vorbit despre viitorul  Europei „pentru care merită să luptăm”, despre Pactul verde european care este „piatra unghiulară a economiei noastre și care are un nivel de ambiție fără precedent”, despre Inteligența Artificială (IA) și tranziția digitală, un domeniu în care „am devenit pionieri la nivel mondial în ceea ce privește drepturile online”, despre instrumentul istoric NextGenerationEU, „care combină investiții și reforme în valoare de 800 de miliarde de euro și creează deja locuri de muncă decente pentru prezent și pentru viitor”, despre punerea bazelor pentru o uniune a sănătății, despre obținerea independenței în sectoare esențiale, precum: energia, cipurile electronice sau materiile prime, despre egalitatea de gen şi Directiva privind femeile în consiliile de administrație și aderarea istorică a UE la Convenția de la Istanbul, despre transparența salarială, despre aspectele globale, migrație și securitate, despre Ucraina, dar și despre Spațiul Schengen.

„Doresc să le mulțumesc în special Bulgariei și României pentru că au arătat calea de urmat cu bune practici în materie de azil și returnare. Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen, au demonstrat-o. Să le permitem, în sfârșit, să intre în spațiul Schengen, fără alte întârzieri!” a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul SOTEU.

EUROPE DIRECT Teleorman a transmis live, pe paginile sale de facebook şi X (Twitter), discursul din 2023 privind starea Uniunii al președintei von der Leyen și a organizat o dezbatere pe marginea acestuia, eveniment la care au participat: prof. Cristiana-Mirela Piper-Savu – consilier local, membru al rețelei BELC; arhitect Costin Fierăscu – administratorul public al municipiului Roșiori de Vede; jurnalist Teodora Ciofalcă – redactor Media Sud TV; prof. Alina Savu (Colegiul Naţional „Anastasescu”), dar și elevi de la licee teleormănene (Colegiul Național „Anastasescu” Roșiori de Vede, Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” Roșiori de Vede, Liceul Teoretic „Alexandru Ghica”, Alexandria) și oameni de cultură.

„Acum și aici se scrie istorie. Viitorul continentului nostru depinde de alegerile pe care le facem astăzi, de măsurile pe care le luăm pentru a completa Uniunea.” a fost unul dintre mesajele transmise de Ursula von der Leyen.

Şi cum „ceea ce este important pentru europeni este important pentru Europa”, fii şi TU parte a acestui proces! Implică-te!