Skip to content

Coronavirusul: UE sprijină statele membre în ceea ce privește transportul pacienților și al echipelor medicale

Comisia continuă să le ofere sprijin financiar suplimentar statelor membre prin intermediul pachetului privind mobilitatea din cadrul Instrumentului de sprijin de urgență (ESI).

Finantare_Transport_Echipe_Medicale

Sprijinul acordat recent se ridică la peste 2,9 milioane de euro și a contribuit la transportul unor pacienți afectați de COVID-19 și al unor echipe medicale din statele membre. Această sumă se adaugă celor 170 de milioane de euro deja puse la dispoziție pentru transportul de produse medicale esențiale și de echipamente legate de vaccinare, anul trecut.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „În ultimii doi ani, Instrumentul de sprijin de urgență a facilitat deplasarea pacienților, pentru a beneficia de tratament, și a echipelor medicale, pentru a oferi asistență acolo unde era cea mai mare nevoie de aceasta. Instrumentul a acoperit, de asemenea, costurile de transport al unor echipamente medicale vitale. Prin Instrumentul de sprijin de urgență, am pus la dispoziția statelor membre un instrument valoros în lupta noastră comună împotriva COVID-19. Prin intermediul acestei ultime cereri de propuneri din cadrul ESI, am finanțat transportul de pacienți și de echipe medicale, pentru a contribui la salvarea de vieți, un adevărat semn de solidaritate europeană. Cu toate acestea, fiecare european poate contribui la prevenirea suprasolicitării sistemelor naționale de sănătate și la ținerea sub control a acestei pandemii. Vaccinarea completă oferă cea mai mare protecție posibilă.”

Operațiunile finanțate recent includ transportul de echipe medicale din Danemarca, Israel, Polonia și Germania către România și transportul de pacienți din România către Germania, Polonia, Austria, Cehia, Danemarca și Italia.

S-au finanțat, de asemenea, operațiuni de sprijinire a Slovaciei, o contribuție la eforturile acestei țări de combatere a pandemiei de coronavirus. În urma unui proces de depunere a cererilor de către statele membre ale UE în noiembrie, operațiunile care beneficiază de sprijin se desfășoară în noiembrie și decembrie 2021.

Detalii

Data publicării6 decembrie 2021

Date de contact

Ștefan TURCU

E-mailstefan.turcu@ec.europa.euNumăr de telefon+40 724 232 197