Skip to content

Comisarul european Adina VĂLEAN vizitează România

Comisarul european pentru transporturi, Adina VĂLEAN, se va afla într-o vizită oficială în România, în perioada 17-19 septembrie.

Înaltul oficial european va întâmpina în România Connecting Europe Express, un tren special, creat în cadrul Anului european al căilor ferateCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• 2021. Trenul va ajunge în România în data de 17 septembrie.

  • Transport feroviar
  • 17 septembrie 2021, 00:00 până la 19 septembrie 2021, 23:45

Informații practice

Cândvineri 17 septembrie 2021, 00:00 to duminică 19 septembrie 2021, 23:45Limbiromână

Descriere

EYR
Trenul „Connecting Europe Express”

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Sunt bucuroasă că trenul Connecting Europe Express ajunge şi în România, cea mai importantă staţie” pentru mine. E un tren experiment, un tren laborator, care ilustrează nu numai avantajele transportului feroviar, ci şi obstacolele pe care trebuie să le depăşim pentru a avea un spaţiu unic feroviar european. România trebuie să accelereze investiţiile în infrastructura de cale ferată, pentru o mai bună conectivitate cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.’’

Pentru a marca acest eveniment, Reprezentanţa Comisiei Europene în România spune povestea căilor ferate prin intermediul unei expoziţii în Gara de Nord.

Au fost selectate, cu ajutorul unui curator, 10 lucrări reprezentative din România, povești vizuale extraordinare. Imaginile sunt realizate de către artiști fotografi români care au cunoscut excelența în domeniul fotografiei și au fost răsplătite de-a lungul timpului cu numeroase premii și medalii la festivaluri și saloane naționale și internaționale aflate sub patronajul celor mai reputate organizații din domeniul artei fotografice.

Agenda vizitei poate fi consultată mai jos.

Vineri, 17 septembrie

+/- 12:20 Sosirea trenului Connecting Europe Express în Gara de Nord din Bucureşti (oportunităţi de imagine), urmată de o conferință de presă a doamnei Adina VĂLEAN, comisar european pentru transporturi și a domnului Dan VÎLCEANU, ministru interimar al transporturilor, (Gara de Nord, peron 14)

+/- 14:30 – Ora începerii conferinței ,,Investiții în infrastructura feroviară pentru acordul verde european’’, în cadrul căreia comisarul pentru transporturi va susține un discurs – sediul Ministerului Transporturilor

Sâmbătă, 18 septembrie

+/- 07:50 – Comisarul VĂLEAN  va călători în trenul Connecting Europe Express, București, Gara de Nord

+/- 10:00 – Comisarul pentru transporturi va susține un discurs în gara Brașov, alături de autorităţile locale

Pentru evenimentul de la Gara de Nord, jurnaliştii sunt rugaţi să confirme participarea, la adresa : alexandru.oancea@ec.europa.eu

Jurnaliştii care doresc să călătorească în trenul Connecting Europe Express sunt rugaţi să se înregistreze aici: „MEDIA” şi să aibă asupra lor certificatul digital al UE privind COVID.

Pentru informații suplimentare

Ruta și orarul trenului Connecting Europe Express

Întrebări frecvente privind Connecting Europe Express

Context

Connecting Europe Express va opri în peste 100 de localități din 26 de țări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie. În total, traseul are o lungime de 20 000 km iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei. Plecând de la Lisabona și încheindu-și călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând președințiile portugheză, slovenă și franceză ale Consiliului UE.

Date de contact

Press contact

Nume Ștefan TURCUE-mailstefan.turcu@ec.europa.euNumăr de telefon+4 0724 232 197