Skip to content

11 milioane de euro pentru sprijinirea mass-mediei independente

Comisia a publicat o nou─â cerere de propuneri ├«n cadrul programului ÔÇ×Europa creativ─âÔÇŁ.

mass-media

Aceast─â cerere de propuneri, intitulat─â ÔÇ×Parteneriate ├«n domeniul jurnalismuluiÔÇŁ, va permite alocarea unui cuantum total de 11 milioane EUR pentru dou─â ac╚Ťiuni separate: pe de o parte, finan╚Ťarea colabor─ârilor transfrontaliere ├«ntre organiza╚Ťiile mass-media de ╚Ötiri ╚Öi, pe de alt─â parte, crearea de programe de subven╚Ťionare pentru organiza╚Ťiile mass-media care contribuie direct la via╚Ťa democratic─â.

Prima ac╚Ťiune, care beneficiaz─â de 6 milioane EUR, va sprijini colaborarea transfrontalier─â ├«ntre organiza╚Ťiile mass-media de ╚Ötiri care doresc s─â dezvolte ├«mpreun─â modele de afaceri inovatoare ╚Öi/sau s─â desf─â╚Öoare ├«n comun proiecte jurnalistice. Finan╚Ťarea este destinat─â consor╚Ťiilor de organiza╚Ťii active ├«n sectorul mass-mediei (╚Öi anume organiza╚Ťii mass-media non-profit, publice ╚Öi private, asocia╚Ťii mass-media, ONG-uri etc.), ├«ncuraj├ónd, printre altele, transformarea organiza╚Ťiilor mass-media, furnizarea de informa╚Ťii de calitate ╚Öi dezvoltarea competen╚Ťelor profesioni╚Ötilor din cadrul organiza╚Ťiilor mass-media de ╚Ötiri.

Cea de a doua ac╚Ťiune, care beneficiaz─â de 5 milioane EUR, are ca scop sprijinirea organiza╚Ťiilor mass-media de ╚Ötiri care sunt deosebit de importante pentru dezbaterile democratice ╚Öi pentru participarea cet─â╚Ťenilor. Ea va urm─âri s─â instituie programe de finan╚Ťare (de exemplu fonduri) care vor distribui granturi c─âtre organiza╚Ťiile mass-media locale sau regionale, c─âtre jurnalismul de investiga╚Ťie, precum ╚Öi c─âtre organiza╚Ťiile mass-media specializate ├«n informa╚Ťii de interes public. Prin urmare, cererea de propuneri este deschis─â organiza╚Ťiilor (asocia╚Ťii mass-media, ONG-uri, societatea civil─â, centre de cercetare, universit─â╚Ťi etc.) care activeaz─â ├«n domeniul mass-mediei, ├«ntr-un sens mai larg, ╚Öi pot ac╚Ťiona ca intermediari pentru sprijinirea organiza╚Ťiilor care au cea mai mare nevoie de sprijin.

Data limit─â de depunere a candidaturilor este 14 februarie 2024, iar proiectele trebuie s─â ├«nceap─â spre sf├ór╚Öitul anului 2024. Candida╚Ťii pot depune o cerere pentru o ac╚Ťiune sau pentru cealalt─â sau chiar pentru am├óndou─â. Organiza╚Ťiile mass-media selectate ├«╚Öi vor p─âstra libertatea editorial─â deplin─â. La 6 decembrie va avea loc o sesiune de informare, iar aici este disponibil─â o privire de ansamblu asupra sprijinului acordat de UE sectorului mass-mediei de ╚Ötiri.

Av├ónd ├«n vedere c─â prima cerere de propuneri a fost lansat─â ├«n 2021 ╚Öi a fost urmat─â apoi de cele din 2022 ╚Öi din 2023, ├«n prezent este vorba de cea de a 4-a cerere de propuneri ├«n sprijinul form─ârii de parteneriate ├«n domeniul jurnalismului. Comisia a decis s─â ├«╚Öi intensifice sprijinul acordat sectorului mass-mediei ├«n cadrul planurilor sale de ac╚Ťiune privind democra╚Ťia european─â ╚Öi pentru domeniul mass-mediei ╚Öi al audiovizualului. Sporirea finan╚Ť─ârii pentru acest sector merge m├ón─â ├«n m├ón─â cu ini╚Ťiative legislative precum legea european─â privind libertatea mass-mediei.

Detalii

Data public─ârii

25 octombrie 2023

Date de contact

Johannes Bahrke

Nume

Johannes BahrkeNum─âr de telefon

+32 2 295 86 15

Thomas Regnier

Nume

Thomas RegnierNum─âr de telefon

+32 2 291 33 91