Ieri, 28 octombrie, UE și Republica Moldova au convenit să consolideze și să intensifice în continuare cooperarea într-o serie de domenii cheie, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova în temeiul Acordului de Asociere UE-Moldova.
În plus, UE va ajuta Moldova să facă față actualei crize severe de aprovizionare cu gaze prin asistență în valoare de 60 de milioane de euro printr-un nou program de sprijin bugetar.
Președintele Ursula von der Leyen a declarat: „Uniunea Europeană este alături de Moldova în depășirea provocărilor cu care se confruntă în special în domeniile sănătății, energiei și economiei. Prin intermediul sprijinului nostru excepțional acordat, în valoare de 60 de milioane de euro, vom ajuta Moldova să treacă prin această criză, atenuând impactul creșterii prețurilor la gaze asupra celor mai vulnerabile persoane. De asemenea, susținem cu tărie agenda ambițioasă de reforme a Guvernului Republicii Moldova, în special pentru recâștigarea încrederii publicului în sistemul judiciar și în sistemul administrației publice și îmbunătățirea climatului de afaceri și investițional al țării.”
Consolidarea angajamentului și a cooperării au fost confirmate în cadrul mai multor întâlniri dintre UE și Moldova, precedate de o convorbire telefonică între președintele von der Leyen și președintele Maia Sandu ce a avut loc pe 26 octombrie.
Cel de-al 6-lea Consiliu de Asociere UE-Moldova de astăzi a reafirmat parteneriatul și angajamentul puternic pentru consolidarea asocierii politice și aprofundarea integrării economice a Moldovei cu UE în cadrul Acordului de Asociere și al Zonei de Liber Schimb Profunde și Cuprinzătoare (DCFTA). Acest lucru a fost confirmat în Declarația comunăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• publicată după întâlnire.
Consiliul de Asociere a fost prezidat de Înaltul Reprezentant Josep Borrell. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a condus delegația Republicii Moldova. A participat și Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.
De asemenea, UE și Moldova și-au reconfirmat parteneriatul puternic printr-o serie de acțiuni concrete.
Cooperare consolidată în domeniul energiei
După cum a anunțat Comisia Europeană, UE va oferi Moldovei 60 de milioane de euro pentru a o ajuta să facă față crizei aprovizionării cu gaze prin instituirea unei scheme de sprijin pentru cei mai vulnerabili cetățeni în timpul iernii. Se preconizează că fondurile vor fi plătite la sfârșitul acestui an.
Noul program se adaugă pachetului UE de redresare economică pentru Moldova de până la 600 de milioane EUR în următorii trei ani, care include plățile UE către Moldova de 36,4 milioane de euro în calitate de asistență de sprijin bugetarCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• și 50 de milioane de euro în calitate de asistență macrofinanciară pentru a face față situației de urgență provocate de COVID-19Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••. Acest lucru ar trebui să contribuie astfel încât Moldova să nu aibă lipsă imediată de lichidități pentru lunile următoare. Toată asistența UE este supusă unei condiționalități stricte, inclusiv atunci când vine vorba de reforme în sectorul energetic.
În contextul situației de urgență din sectorul gazelor din Republica Moldova, ieri a fost lansat un dialog energetic la nivel înalt în urma întâlnirii dintre comisarul Simson și prim-ministru. Aceasta a fost urmată de o întâlnire a înalților oficiali din Moldova, SEAE și serviciile Comisiei, pentru a discuta situația și sprijinul imediat și pe termen mediu al UE pentru Moldova.
În timpul discuțiilor, UE și-a reiterat angajamentul de a oferi în continuare sprijin tehnic și financiar Moldovei pentru a face față crizei și a subliniat importanța separării transportului și distribuției de gaze și electricitate ca mijloc de consolidare a rezilienței Moldovei. UE și Moldova au subliniat importanța rezistenței împotriva oricăror potențiale eforturi ale terților de a utiliza energia ca armă geopolitică
Consolidarea cooperării în politica externă și de securitate
În cadrul ședinței Consiliului de Asociere, UE și Moldova au convenit să lanseze un Dialog Politic și de Securitate la Nivel Înalt. Dialogul va avea ca scop discutarea provocărilor globale, securitatea și cooperarea regională, inițiativele comune privind combaterea amenințărilor hibride și îmbunătățirea securității cibernetice, protecția infrastructurii critice și consolidarea comunicării strategice și schimbul de opinii privind soluționarea conflictului transnistrean. De asemenea, va facilita alinierea în continuare a politicii Moldovei la declarațiile și deciziile Politicii Externe și de Securitate Comune a UE, în conformitate cu angajamentul de a promova principiile consacrate în Acordul de Asociere, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale.
Asocierea Moldovei la Orizont Europa
În cadrul Consiliului de Asociere și al aderării Republicii Moldova la Orizont EuropaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, a fost finalizat programul UE de cercetare și inovare pentru 2021-2027. Asocierea la programul-cadru de cercetare și inovare este cea mai strânsă formă de cooperare cu țări din afara UE. Facilitează lucrul și finanțarea proiectelor comune, deoarece cercetătorii și inovatorii pot participa în aceleași condiții ca și participanții din statele membre ale UE. Această cooperare în știință, cercetare și inovare consolidează și mai mult alianța dintre UE și Moldova pentru a îndeplini prioritățile comune, cum ar fi tranziția verde și digitală. Orizont Europa este unul dintre principalele instrumente de implementare a strategiei Europei de cooperare internațională: abordarea globală a Europei privind cooperarea în cercetare și inovareCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••. Programul este deschis cercetătorilor și inovatorilor din întreaga lume, care pot face echipă cu partenerii UE în pregătirea propunerilor.
Pentru mai multe informații
2021 Raportul de Implementare a Asocierii privind Republica MoldovaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••
Fișă informativă – Relațiile UE-MoldovaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••
Delegația UE în Republica MoldovaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••
Detalii
Data publicării29 octombrie 2021
Date de contact
Peter STANO
E-mailpeter.stano@ec.europa.euNumăr de telefon+32 2 295 45 53
Paloma HALL CABALLERO
E-mailPaloma.HALL-CABALLERO1@ec.europa.euNumăr de telefon+32 2 296 85 60