Skip to content

UE acordă Ucrainei asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 300 milioane EUR

Comisia Europeană a plătit astăzi, 11 martie, 300 milioane EUR sub formă de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență pentru Ucraina.

AMF300

Plata fondurilor a fost accelerată pentru a contribui la consolidarea stabilității macroeconomice a Ucrainei în contextul invaziei neprovocate și nejustificate de către Rusia.

Aceasta este partea inițială a unei prime tranșe de 600 milioane EUR din cadrul noului program AMF de urgență pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde EUR. Se preconizează că o sumă suplimentară de 300 milioane EUR se va plăti săptămâna viitoare.

Programul reprezintă o dovadă concretă a sprijinului ferm al UE față de Ucraina. Plata are loc în urma adoptării rapide de către Consiliu și Parlamentul European a propunerii Comisiei privind un nou program de urgență. Fondurile rămase (600 milioane EUR) se vor aloca mai târziu în cursul anului, în conformitate cu memorandumul de înțelegere semnat de UE și Ucraina.

În paralel cu punerea în aplicare a programului AMF de urgență, Comisia pregătește un program AMF suplimentar pentru a sprijini în continuare Ucraina pe termen lung, astfel cum a anunțat președinta von der Leyen la sfârșitul lunii ianuarie.

Acest sprijin vine în completarea pachetelor ample și fără precedent de măsuri pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei asupra integrității teritoriale a Ucrainei. Un comunicat de presă este disponibil aici.

Detalii

Data publicării11 martie 2022

Date de contact

Ștefan TURCU (persoană de contact pentru presă)

Emailstefan.turcu@ec.europa.euPhone number+40 724 232 197