Skip to content

Ucraina: Comisia ajută refugiații calificați profesional să dobândească acces la locuri de muncă în UE

Comisia a publicat o recomandare privind recunoașterea calificărilor academice și profesionale ale persoanelor care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia. 

AccesLocuriDeMunca

Aceasta va oferi autorităților din statele membre orientări și sfaturi practice pentru a asigura un proces de recunoaștere rapid, echitabil și flexibil.

Ca urmare a agresiunii și invaziei militare ruse neprovocate, în UE au sosit peste 4 milioane de persoane care fug din calea războiului și caută protecție. După satisfacerea nevoilor lor imediate, cum ar fi găsirea unei locuințe și oferirea de asistență medicală, este esențial pentru bunăstarea refugiaților și integrarea lor în țările-gazdă ca aceștia să aibă, printre alte drepturi, acces la locurile de muncă pentru care sunt calificați.

Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piața internă, a declarat: „Dreptul de a avea acces la piața muncii este un aspect-cheie al protecției temporare. Prin această recomandare, facem un pas crucial în direcția eficientizării sale. Recomandarea va ajuta persoanele care fug din calea războiului să găsească metode de a obține un loc de muncă satisfăcător, facilitând în același timp integrarea lor. O abordare mai simplă și mai armonizată a recunoașterii calificărilor permite valorificarea puterii de solidaritate a pieței unice și oferirea de oportunități în întreaga UE persoanelor aflate în dificultate.”

Pentru a sprijini statele membre în procesul de recunoaștere rapidă, echitabilă și flexibilă a calificărilor, Comisia a întreprins o serie de acțiuni, printre care:

  • La cererea Comisiei, Fundația Europeană de Formare a creat un centru de resurse privind calificările ucrainene, unde pot fi partajate informații. Schimbul cuprinzător de informații și transparența între statele membre vor fi esențiale pentru a permite proceduri accelerate.
  • Pentru a facilita abordarea barierei lingvistice, instrumentul eTranslation dezvoltat de Comisie a fost adaptat pentru a răspunde cererii de traduceri rapide și fiabile din limba ucraineană. Este posibilă și traducerea din limba rusă, iar aceasta poate fi utilă, având în vedere că mulți profesioniști din Ucraina și-au obținut diplomele în limba rusă.
  • Este posibil ca persoanele care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia să fi fost nevoite să plece fără documentele lor originale de calificare. Acest lucru necesită o abordare flexibilă cu privire la modul de evaluare a cererilor de recunoaștere într-un astfel de caz, inclusiv opțiunea de a reelibera diplome în format digital.

Experiența arată că refugiații lucrează adesea sub nivelul lor de calificare și sunt expuși riscului unor condiții de muncă precare. Acest lucru este valabil în special pentru femei, care reprezintă o proporție ridicată a refugiaților. Punerea la dispoziție a unui mecanism simplu și rapid de recunoaștere a calificărilor contribuie în mod semnificativ la evitarea acestei situații. Aceasta garantează că persoanele care beneficiază de protecție temporară pot avea acces la locurile de muncă pentru care sunt calificate. Recomandarea se referă la accesul persoanelor care au fugit din calea războiului la profesii reglementate, printre care se numără profesia de asistent medical, medic generalist și – în funcție de statul membru – profesor și cadru didactic. Având în vedere afluxul de persoane care au fugit din calea războiului, aceste profesii sunt din ce în ce mai necesare, deoarece refugiații au nevoie de acces la asistență medicală, servicii de îngrijire a copiilor și de educație – adesea în propria lor limbă. Prin urmare, facilitarea recunoașterii calificărilor academice și profesionale poate contribui la asigurarea faptului că profesioniști nou-veniți pot lucra rapid și își pot sprijini compatrioții. Totodată, acest lucru garantează că oamenii dobândesc experiență și competențe relevante în perioada de protecție temporară, ceea ce aduce o valoare adăugată calificărilor lor atunci când se întorc în țara de origine.

Etapele următoare

Comisia va monitoriza îndeaproape și va urmări aceste recomandări. Un grup dedicat, cu participarea tuturor statelor membre, a avut deja o primă reuniune și va continua să se reunească periodic pentru a discuta punerea în aplicare a recomandărilor și pentru a face schimb de informații cu privire la provocări și la bunele practici, în vederea accelerării procesului și a evitării suprapunerilor eforturilor. Autoritățile ucrainene relevante vor fi invitate, de asemenea, să participe la aceste reuniuni.

Context

Această recomandare urmează primului răspuns al Comisiei pentru a asigura integrarea timpurie a persoanelor care fug din calea războiului, prezentat în comunicarea intitulată „Primirea persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina: pregătirea Europei pentru a răspunde nevoilor acestoraCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••”. Recomandarea se bazează, de asemenea, pe Planul de acțiune al Comisiei privind integrarea și incluziunea pentru perioada 2021-2027Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••, care recunoaște că facilitarea recunoașterii calificărilor este esențială pentru o mai bună incluziune a refugiaților și a migranților pe piața muncii.

Pentru informații suplimentare

Recomandarea privind recunoașterea calificărilor pentru persoanele care fug din calea invadării Ucrainei de către RusiaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••

Recunoașterea calificărilor profesionale în practicăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

ComunicareaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• privind solidaritatea europeană cu refugiații și cu persoanele care fug de războiul din Ucraina

Site-ul webCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• – Solidaritatea UE cu Ucraina

Site-ul webCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• – Relocarea în UE: Informații pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina

Detalii

Data publicării6 aprilie 2022

Date de contact

Sonya GOSPODINOVA

Emailsonya.gospodinova@ec.europa.euPhone number+32 2 296 69 53

Federica MICCOLI

Emailfederica.miccoli@ec.europa.euPhone number+32 2 295 83 00