Skip to content

Siguranța alimentară, în armonie cu natura – tema Școlii de vară la ED Teleorman – ediția august 2024

Pentru al patrulea an consecutiv, EUROPE DIRECT Teleorman, centrul de informare al Comisiei Europene găzduit de Biblioteca Municipală „Gala Galaction” din Roșiori de Vede, a organizat astăzi, 26 august, Şcoala de vară la EUROPE DIRECT Teleorman, cu tema: „Siguranța alimentară, în armonie cu natura!”

Cei 14 cursanți ai școlii, elevi și studenți din Roșiorii de Vede, Stejaru, Măldăeni, Brebina, Merișani – Dobrotești, au vizitat comunitatea agricolă „Holde Ferma Roșiori” cu sediul în localitatea Călinești, Teleorman, o companie agricolă cu viziune asupra viitorului agriculturii românești ca fiind unul sustenabil, în care se investește constant pentru a găsi soluții inovatoare prin care tehnologia este folosită în scopuri ecologice, astfel încât culturile să fie adaptate la mediul înconjurător în mod simbiotic.

Înființată în anul 2018, compania Holde Agri desfășoară o „agricultură smart, o agricultură mai puțin întâlnită în zona noastră”, așa cum ne-a precizat dl ing. Marius Botea – agronom șef Holde Agri, coordonatorul evenimentului de azi. Și ne-am convins singuri de cât de inteligent se face agricultură la HOLDE, plecând de la utilajele cu care se lucrează, la tehnologia utilizată, resursele folosite, până la cel mai de preț capital în orice companie: OAMENII. Am întâlnit oameni extrem de pasionați de munca lor, experți în agricultură, dar și în tehnologie și organizare adecvată, oameni care astăzi ne-au dat speranțe că prezentul, dar mai ales viitorul agriculturii românești sunt pe mâini bune.

Îmbarcați în patru mașini de teren, am mers în câmp, la trei dintre terenurile pe care le are Holde Ferma Roșiori în Teleorman. Din cele 3663 hectare cultivate de fermă, pe 2004 hectare se face agricultură ecologică, cu utilaje și tehnologie de ultimă generație, de milioane de euro, terenurile agricole fiind întinse pe teritoriul a patru comune și cinci sate teleormănene, pe care s-au cultivat, în acest an, culturi de porumb, floarea soarelui, mazăre și grâu. În fermă, lucrează doar 10 persoane, respectiv ingineri agronomi, administrator, tehnicieni, mecanici și șoferi, practic o mână de oameni care fac agricultură cu totul diferit față de ceea ce știam că se practică în România. Cum ferma pune preț pe o agricultură în armonie cu natura, compania a aplicat și pentru diverse proiecte cu finanțare europeană, în special pentru irigații, cu atât mai mult cu cât anul 2024 este unul extrem de secetos.

Iar pentru că eram la o școală de vară, am văzut silozurile fermei, depozitele și hambarele de cereale și îngrășăminte, dar am urcat pe rând și în utilajele „extraterestre” aflate pe câmp, unele aduse special pentru ca tinerii vizitatori să le vadă la lucru. Și am avut ce vedea…

👏 Mulțumim pentru această experiență d-lui Iulian-Florentin CÎRCIUMARU – președintele Consiliului de Administrație al companiei Holde Agri Invest S.A., cel care a făcut posibil acest proiect, mulțumim și felicitări pentru munca, pasiunea și dăruirea cu care își face meseria d-lui ing Marius BOTEA – agronomul șef la Holde, gazda noastră din această zi, cel care iubește cu adevărat pământul românesc pe care nu l-ar da pe nici unul din orice țară a lumii, mulțumim d-lui ing. agronom Alexandru RADU – șeful Fermei Roșiori, dar și d-lui Bogdan GHEORGHESCU – administrator, d-lui Marian IZVORANU – tehnician și Nicolae HRISTACHE – mecanic șef.

🥰 Vizita la ferma teleormăneană ne-a demonstrat că siguranța agriculturii, în armonie cu natura, rămâne o sarcină esențială pentru europeni, iar în România se întâmplă deja acest lucru.

📸: Aurelia Bărbuț, Tedy Stîngă