Deşi suntem departe de graniţă, câţiva ucraineni, patru adulţi şi trei copii refugiaţi din calea urgiei războiului declanşat de Rusia în Ucraina, şi-au găsit o casă provizorie la Roşiorii de Vede. Au fugit dintr-o localitate din apropierea Odesei, iar în data de 5 martie au ajuns în România, fiind preluaţi de un roşiorean cu suflet mare, care i-a adus la Roşiori şi le-a pus la dispoziţie un apartament al familiei sale, dotat cu toate facilităţile. Au ales România fiind cea mai apropiată ţară din Uniunea Europeană, unde se simt în siguranţă. Nu doresc să plece în Vest, ci speră să se termine războiul cât mai repede şi să se întoarcă acasă, în Ucraina.
Ştiam că de această familie se ocupă Direcţia Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Roşiorii de Vede, dar atunci când am aflat că este vorba si despre un copil şi două adolescente, ne-am gândit să îi ajutăm să se integreze cât mai bine aici, să nu se simtă singuri într-o ţară necunoscută, să-şi continue pasiunile, dar mai ales să comunice cu tineri de vârsta lor.
Iar voluntarii EUROPE DIRECT Teleorman i-au primit cu braţele deschise, aşa cum au făcut-o românii încă de la începutul războiului. Întâlnirea a avut loc, astăzi, la sediul Centrului EUROPE DIRECT Teleorman, găzduit de Biblioteca Municipală „Gala Galaction”. În lumea minunată şi liniştită a cărţilor, Diana (de 42 de ani), împreună cu fiica, Jaya (14 ani), şi nepoata, Anastasia (12 ani), ne-au spus povestea lor, ne-au vorbit despre ororile acestui războiul fără sens, ne-au împărtăşit speranţele de a-şi găsi teferi bărbaţii rămaşi să-şi apere cu credinţă ţara. Tinerii români şi ucraineni au depăşit barierele lingvistice, au făcut schimb de numere de telefon, de adrese de Instagram, au vorbit despre hobby-uri comune, şi-au făcut planuri şi, cel mai important, au ZÂMBIT!
Pentru a veni în sprijinul celor care fug din calea războiului, Echipa ED Teleorman a postat, în punctele cele mai circulate din Roşiorii de Vede (Gara de Nord, Autogara, Piaţa Agroalimentară, staţii de microbuze, centrul oraşului, la avizierele Primăriei Municipiului Roşiori de Vede şi Centrului EUROPE DIRECT Teleorman, dar şi pe paginile de social media şi pe site-ul EUROPE DIRECT Teleorman) afişe cu date importante pentru refugiaţii din Ucraina, disponibile prin scanarea codului QR, inclusiv în limba ucraineană. Acolo se găsesc informaţii esenţiale despre drepturile refugiaţilor în ceea ce priveşte trecerea frontierei într-o ţară din UE, eligibilitatea pentru protecţie temporară şi solicitarea protecţiei internaţionale, precum şi informaţii despre drepturile de călătorie în interiorul Uniunii Europene.
Mai multe detalii sunt disponibile accesând link-urile: