Skip to content

O anchetă a Comisiei Europene și a autorităților naționale de protecție a consumatorilor arată că aproape jumătate dintre comercianții online de produse la mâna a doua nu îi informează corect pe consumatori cu privire la drepturile lor de returnare a acestor produse

Astăzi, Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din 25 de state membre și din Islanda și Norvegia au publicat rezultatele unei operațiuni de verificare a comercianților online care vând produse de ocazie, cum ar fi îmbrăcăminte, echipamente electronice și jucării.

Operațiunea de verificare este coordonată de Comisia Europeană și efectuată simultan de autoritățile naționale de aplicare a legii. Obiectivul operațiunii a fost de a verifica dacă practicile acestor comercianți respectă legislația UE în materie de protecție a consumatorilor. Autoritățile de protecție a consumatorilor au verificat 356 de comercianți online și au identificat potențiale încălcări ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor în cazul a 185 (52 %) dintre ei.

Din numărul total de comercianți verificați:

  • 40 % nu au informat consumatorii în mod clar cu privire la dreptul lor de retragere, cum ar fi dreptul de a returna produsul în termen de 14 zile, fără justificare și fără costuri;
  • 45 % nu au informat corect consumatorii cu privire la dreptul lor de a returna produsele defecte sau produsele care nu sunt așa cum au fost prezentate în materialele publicitare;
  • 57 % nu au respectat perioada de garanție legală de minimum un an pentru produsele second-hand;
  • din 34 % dintre comercianții care au prezentat afirmații legate de mediu pe site-ul lor web, 20 % nu le-au detaliat suficient de bine, iar 28 % au prezentat în mod vădit informații false, înșelătoare sau care se pot califica drept practici comerciale neloiale;
  • 5 % nu și-au comunicat identitatea în mod corect, iar 8 % nu au indicat prețul total al produsului, cu toate taxele incluse.

Autoritățile de protecție a consumatorilor vor decide acum dacă vor lua măsuri suplimentare împotriva celor 185 de comercianți care vor face obiectul unor investigații suplimentare și le vor cere să respecte normele în vigoare, în conformitate cu procedurile lor naționale.

Context

Cooperarea în materie de protecție a consumatorilor (CPC) este o rețea de autorități responsabile cu asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Sub coordonarea Comisiei Europene, acestea colaborează pentru a combate încălcările legislației privind protecția consumatorilor care au loc pe piața unică.

Obligațiile comercianților în ceea ce privește informarea consumatorilor sunt reglementate de Directiva privind drepturile consumatorilor și de Directiva privind comerțul electronic. Practicile comerciale ale comercianților nu trebuie să îi inducă în eroare pe consumatori și trebuie să respecte Directiva privind practicile comerciale neloiale. Atunci când vând produse second-hand, comercianții ar trebui, de asemenea, să își respecte obligațiile privind garanția legală de conformitate prevăzută în Directiva privind vânzarea de bunuri.

Noua Directivă privind consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi, odată transpusă de statele membre în legislația lor națională, va asigura că, la punctul de vânzare, consumatorii sunt mai bine informați cu privire la durabilitatea și posibilitatea de reparare a bunurilor și la drepturile legale în materie de garanție. De asemenea, această directivă va consolida normele de protecție a consumatorilor împotriva practicilor de dezinformare ecologică și de obsolescență prematură.

Printre sectoarele de activitate vizate se numără: îmbrăcămintea, accesoriile, echipamentele electronice, jucăriile și jocurile pe calculator, cărțile, aparatele de uz casnic, designul interior și mobilierul, CD-urile și discurile, produsele pentru îngrijirea copilului, automobilele (inclusiv automobilele electrice), articolele sportive, piesele de schimb, motocicletele și bicicletele, articolele de grădinărit.

La operațiunea de verificare au participat următoarele state membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. La operațiunea de verificare au participat, de asemenea, Islanda și Norvegia.