Skip to content

Certificatul digital al UE privind COVID: un standard global cu peste 591 de milioane de certificate

Ast─âzi, 18 octombrie, Comisia a adoptat un raport referitor la certificatul digital al UE privind COVID ╚Öi la punerea sa ├«n aplicare ├«n ├«ntreaga UE. 

certificat_raport

Raportul arat─â c─â certificatul UE a fost unul din elementele esen╚Ťiale ale r─âspunsului Europei la pandemia de COVID-19, fiind generate peste 591 de milioane de certificate. Certificatul, care atest─â vaccinarea, testarea ╚Öi vindecarea de COVID-19, faciliteaz─â c─âl─âtoriile ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â pentru cet─â╚Ťeni ╚Öi a fost, de asemenea, esen╚Ťial pentru sprijinirea industriei europene a turismului care a fost grav afectat─â de criz─â. Certificatul digital al UE privind COVID este un succes la nivel mondial: acesta a stabilit un standard global ╚Öi ├«n prezent este singurul sistem care func╚Ťioneaz─â deja la nivel interna╚Ťional. 43 de ╚Ť─âri de pe patru continente sunt conectate la sistem, iar ├«n urm─âtoarele s─âpt─âm├óni ╚Öi luni vor urma ╚Öi alte ╚Ť─âri.

Dup─â cum a declarat pre╚Öedinta Ursula von der Leyen ├«n discursul s─âu din 2021 privind starea UniuniiC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó, certificatul digital al UE privind COVID arat─â c─â atunci c├ónd ac╚Ťion─âm ├«mpreun─â, putem s─â ne mobiliz─âm rapid.

Succesul sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID în cifre

  • Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID.
  • 43 de ╚Ť─âri sunt deja conectate la sistemul UEC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó: 27 de state membre ale UE, 3 ╚Ť─âri din Spa╚Ťiul Economic European (SEE), Elve╚Ťia ╚Öi alte 12 ╚Ť─âri ╚Öi teritorii. ├Än total, Comisia a fost contactat─â de 60 de ╚Ť─âri ter╚Ťe interesate s─â adere la sistemul UE. Pe l├óng─â cele deja conectate, sunt ├«n curs discu╚Ťii tehnice cu 28 dintre aceste ╚Ť─âri.
  • Sectorul transportului aerian a beneficiat ├«n mare m─âsur─â de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit opera╚Ťional exact la timp pentru perioada de v├órf a c─âl─âtoriilor din var─â. Asocia╚Ťia Airports Council International (ACI Europe) a raportat c─â, ├«n iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste dou─â ori fa╚Ť─â de iulie 2020. ACI Europe atribuie aceast─â evolu╚Ťie introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum ╚Öi relax─ârii restric╚Ťiilor de c─âl─âtorie.
  • Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ dou─â treimi (65 %) dintre responden╚Ťi au considerat c─â certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a c─âl─âtori liber ├«n Europa ├«n timpul pandemiei de COVID-19.
  • 20 de state membre ale UE utilizeaz─â, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID ├«n scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare ╚Öi ├«n restaurante, cinematografe ╚Öi muzee, cu o baz─â juridic─â na╚Ťional─â suplimentar─â.

Declara╚Ťiile membrilor colegiului:

Comisarul pentru justi╚Ťie, Didier Reynders, a declarat: Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID a contribuit la atenuarea efectelor economice negative ├«nregistrate ├«n timpul pandemiei. Acest sistem le-a oferit pasagerilor ├«ncrederea de a c─âl─âtori ├«n siguran╚Ť─â ├«n UE ╚Öi a stimulat c─âl─âtoriile ├«n aceast─â var─â. Europa a stabilit rapid ╚Öi cu succes un standard mondial inovator care respect─â via╚Ťa privat─â, ├«n perioade de criz─â, multe ╚Ť─âri din ├«ntreaga lume fiind interesate s─â adere la acest sistem.

Comisarul pentru pia╚Ťa intern─â, Thierry Breton, a ad─âugat: ├Än timp record, Uniunea European─â a instituit un sistem digital, securizat ╚Öi interoperabil de certificate privind COVID. Acesta a fost un factor-cheie pentru redresarea ecosistemului turistic ╚Öi a numeroaselor sale ├«ntreprinderi mici ╚Öi familiale din Europa. ├Än plus, sistemul UE este adoptat de ╚Ť─âri din ├«ntreaga lume, demonstr├ónd modul ├«n care Europa poate stabili standarde globale printr-o ac╚Ťiune decisiv─â ╚Öi coordonat─â.

Comisarul pentru s─ân─âtate, Stella Kyriakides, a subliniat: Certificatul digital al UE privind COVID este simbolul unei Europe deschise ╚Öi sigure. Introducerea rapid─â a sistemului, nu numai ├«n UE, ci ╚Öi la nivel interna╚Ťional, este un exemplu de cooperare ╚Öi de reu╚Öit─â la nivelul UE, ├«n circumstan╚Ťe extraordinare. Este un instrument european puternic care ne-a permis s─â ne ├«ndrept─âm c─âtre redeschiderea economiilor ╚Öi a societ─â╚Ťilor noastre ╚Öi c─âtre exercitarea liberei circula╚Ťii ├«ntr-un mod sigur ╚Öi coordonat.

Lucr─ârile Comisiei referitoare la certificatul digital al UE privind COVID au fost conduse de comisarul Didier Reynders, ├«n str├óns─â cooperare cu vicepre╚Öedin╚Ťii Vera Jourov├í ╚Öi Margaritis Schinas, precum ╚Öi cu comisarii Thierry Breton, Stella Kyriakides ╚Öi Ylva Johansson*.

Etapele urm─âtoare

Comisia va continua s─â monitorizeze ├«ndeaproape valabilitatea certificatelor de vaccinare ╚Öi de vindecare, precum ╚Öi utilizarea testelor de depistare a anticorpilor ╚Öi a celor antigenice rapide pentru certificatele de vindecare ╚Öi s─â reexamineze op╚Ťiunile de ├«ndat─â ce se primesc noi orient─âri ╚Ötiin╚Ťifice.

Lucr─ârile tehnice de ├«mbun─ât─â╚Ťire a func╚Ťionalit─â╚Ťilor sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID vor continua ├«n cadrul re╚Ťelei de e-s─ân─âtateC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó. Comisia:

  • ├«╚Öi va continua eforturile de conectare a altor ╚Ť─âri la sistemul UE;
  • va colabora cu statele membre la nivel tehnic pentru punerea ├«n aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID;
  • va solicita orient─âri din partea ECDC ╚Öi a Agen╚Ťiei Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la evolu╚Ťiile relevante ├«n ceea ce prive╚Öte dovezile ╚Ötiin╚Ťifice.

P├ón─â la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea regulamentului. Acest raport poate fi ├«nso╚Ťit de o propunere legislativ─â de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ╚Ťin├ónd seama de evolu╚Ťia situa╚Ťiei epidemiologice. Comisia nu exclude faptul c─â va prezenta o astfel de propunere ├«ntr-o etap─â anterioar─â, pentru a se asigura c─â procedura legislativ─â necesar─â poate fi ├«ncheiat─â ├«n timp util.

Context

La 14 iunie 2021, Parlamentul European ╚Öi Consiliul au adoptat Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVIDC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó. Regulamentul solicit─â Comisiei s─â prezinte un raport Parlamentului European ╚Öi Consiliului p├ón─â la 31 octombrie 2021.

Regulamentul stabile╚Öte un cadru comun pentru eliberarea, verificarea ╚Öi acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare sau vindecare de COVID-19, pentru a facilita libera circula╚Ťie a cet─â╚Ťenilor UE ╚Öi a membrilor familiilor acestora pe durata pandemiei de COVID-19. Acesta este ├«nso╚Ťit de Regulamentul (UE) 2021/954C─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó, care extinde cadrul UE referitor la certificatele digitale privind COVID la resortisan╚Ťii ╚Ť─ârilor ter╚Ťe afla╚Ťi ├«n situa╚Ťie de ╚Öedere legal─â sau care au re╚Öedin╚Ťa legal─â pe teritoriul unui stat membru ╚Öi care au dreptul de a c─âl─âtori ├«n alte state membre ├«n conformitate cu legisla╚Ťia UE.

La 31 mai, Comisia a propus o actualizare a Recomand─ârii ConsiliuluiC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó referitoare la coordonarea restric╚Ťiilor privind libera circula╚Ťie ├«n UE, care au fost instituite ca r─âspuns la pandemia de COVID-19. Av├ónd ├«n vedere c─â situa╚Ťia epidemiologic─â se ├«mbun─ât─â╚Ťea, iar campaniile de vaccinare se accelerau pe ├«ntreg teritoriul UE, Comisia a propus ca statele membre s─â relaxeze treptat m─âsurile privind c─âl─âtoriile, inclusiv, ├«n primul r├ónd, pentru de╚Ťin─âtorii certificatului digital al UE privind COVIDC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó. Consiliul a convenit asupra recomand─ârilor actualizate la 14 iunie.

Informa╚Ťii suplimentare

Raport privind un cadru pentru eliberarea, verificarea ╚Öi acceptarea certificatelor de vaccinare, testare ╚Öi vindecare de COVID-19 C─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentENÔÇóÔÇóÔÇó

Anex─â la raportC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentENÔÇóÔÇóÔÇó

Pagin─â web de prezentare a certificatului digital al UE privind COVIDC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó

Detalii

Data public─ârii18 octombrie 2021

Date de contact

╚śtefan TURCU

E-mailstefan.turcu@ec.europa.euNum─âr de telefon0724 232 197