Skip to content

UE furnizează Ucrainei asistență macrofinanciară în valoare de 600 milioane EUR

În numele UE, Comisia Europeană a plătit astăzi, 20 mai, 600 milioane EUR Ucrainei sub formă de asistență macrofinanciară (AMF).

MFA_UA

În urma invaziei neprovocate și nejustificate a Rusiei, acest sprijin financiar de urgență ajută Ucraina să abordeze deficitul său acut de finanțare pentru nevoile sale umanitare și de apărare excepționale.

Prima tranșă, de 600 milioane EUR, din această operațiune de asistență macrofinanciară de urgență a fost plătită în două etape la 11 și 18 martie. Plata s-a efectuat în urma unei evaluări a progreselor înregistrate de autorități în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de politică structurală convenite în memorandumul de înțelegere.

Comisia a concluzionat că, în general, autoritățile au luat măsuri în vederea îndeplinirii condiționalității convenite. Cu toate acestea, circumstanțele actuale ale războiului constituie un eveniment de forță majoră care împiedică finalizarea efectivă a măsurilor de politică structurală. Ca răspuns excepțional la nevoile acute de finanțare ale Ucrainei și întrucât condiționalitatea nu poate fi îndeplinită, în acest stadiu, din motive de forță majoră, Comisia a decis să procedeze de urgență la plata celei de a doua tranșe.

De la începutul agresiunii ruse, UE și-a intensificat în mod semnificativ sprijinul, mobilizând aproximativ 4,1 miliarde EUR pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară globală ale Ucrainei. La 18 mai, Comisia a prezentat planuri sub forma unei comunicăriCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• privind răspunsul imediat al UE la problema deficitului de finanțare al Ucrainei, precum și cadrul pentru reconstrucție pe termen mai lung, intenționând să propună acordarea, în 2022, a unei asistențe macrofinanciare suplimentare Ucrainei sub formă de împrumuturi în valoare de până la 9 miliarde EUR.

Un comunicat de presă este disponibil aiciCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••.

Detalii

Data publicării20 mai 2022

Date de contact

NumeVeerle NuytsEmailveerle.nuyts@ec.europa.euPhone number+ 32 229 96302

NumeAndrea MasiniEmailandrea.masini@ec.europa.euPhone number+ 32 229 91519