Skip to content

Ucraina: UE convine asupra celui de al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al optulea pachet de sancțiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.

Pachet8

Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al optulea pachet de sancțiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei. Acest pachet – care a fost elaborat în strânsă coordonare cu partenerii noștri internaționali – răspunde escaladării continue și războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, incluzând anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene pe baza unor „pseudo-referendumuri”, mobilizarea de trupe suplimentare și proferarea de amenințări nucleare deschise.

Pachetul introduce noi interdicții ale importurilor în UE în valoare de 7 miliarde EUR, destinate să reducă veniturile Rusiei, precum și restricționări ale exporturilor, ceea ce va priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii esențiale, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană. De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de o serie de alte bunuri și echipamente specifice necesare pentru a continua războiul pe teritoriul Ucrainei. Pachetul stabilește, de asemenea, baza pentru cadrul juridic necesar pentru punerea în aplicare a plafonării prețului petrolului prevăzute de G7Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••.

Mai concret, pachetul de astăzi conține următoarele elemente:

Noi includeri pe listă

Noi persoane fizice și entități au fost adăugate pe lista sancțiunilor. Aceasta vizează persoanele implicate în ocuparea de către Rusia, în anexarea ilegală și în organizarea unor „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ocupate din oblastele/regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia. Sunt incluse și persoane și entități care își desfășoară activitatea în sectorul apărării, cum ar fi înalți funcționari militari, precum și societăți care sprijină forțele armate ruse. De asemenea, UE continuă să îi vizeze pe actorii care răspândesc dezinformare cu privire la război. 

Măsurile restrictive ale UE îi vizează pe principalii factori de decizie, oligarhi, înalți funcționari militari și propagandiști, care sunt responsabili de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Extinderea restricțiilor la oblastele Herson și Zaporijia

Zona geografică acoperită de măsurile restrictive adoptate ca răspuns la recunoașterea zonelor necontrolate de guvern din oblastele Donețk și Lugansk ale Ucrainei și la decizia de a trimite trupe ruse în aceste regiuni a fost extinsă pentru a include toate zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din oblastele Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson.

Noi restricții la export

Au fost introduse restricții suplimentare la export care vizează reducerea accesului Rusiei la produse militare, industriale și tehnologice, precum și reducerea capacității acestei țări de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate.

Printre restricțiile introduse se numără interzicerea exportului de huilă de cocs (care este utilizat în instalațiile industriale din Rusia), de componente electronice specifice (folosite pentru construcția armelor rusești), de produse tehnice utilizate în sectorul aviației, precum și de anumite produse chimice.

A fost adăugată, în temeiul Regulamentului împotriva torturii, interdicția de a exporta arme de calibru mic și alte bunuri.

Noi restricții la import

Au fost convenite restricții suplimentare la import în valoare de aproape 7 miliarde EUR.

Printre aceste restricții se numără, de exemplu, o interdicție privind importul din Rusia de produse finite și semifinite din oțel (în cazul unora dintre produsele semifinite va exista o perioadă de tranziție), de mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și bijuterii care nu sunt din aur.

Implementarea plafonării prețului petrolului prevăzute de G7

Pachetul de astăzi marchează începutul punerii în aplicare în UE a acordului G7 privind exporturile de petrol din Rusia. Deși interdicția UE de a importa țiței rusesc transportat pe mare rămâne pe deplin în vigoare, plafonul prețului, odată implementat, le-ar permite operatorilor europeni să efectueze și să sprijine transportul petrolului rusesc către țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit. Acest lucru va contribui la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menținând, în același timp, stabilitatea piețelor mondiale ale energiei prin continuarea aprovizionării. Astfel, se va contribui, de asemenea, la combaterea inflației și la menținerea stabilității costurilor la energie într-un moment în care costurile ridicate – în special prețurile mari ale combustibililor – reprezintă o preocupare majoră pentru toți europenii.

Această măsură este adoptată în strânsă coordonare cu partenerii din cadrul G7 și ar urma să intre în vigoare de la 5 decembrie 2022 pentru țiței și de la 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, în urma unei noi decizii a Consiliului.

Restricții privind întreprinderile de stat

Pachetul de astăzi le interzice resortisanților UE să dețină posturi în organele de conducere ale anumitor întreprinderi de stat.

De asemenea, prin acest pachet, sunt interzise toate tranzacțiile cu Registrul naval rus, care a fost adăugat pe lista întreprinderilor de stat ce fac obiectul unei interziceri a tranzacțiilor.  

Sunt incluse și serviciile de consultanță financiară, informatică și alte servicii pentru întreprinderi.

Interdicțiile existente privind criptoactivele au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie pentru criptoactive, indiferent de valoarea portofelului (anterior, era permis un cuantum de până la 10 000 EUR).

Pachetul extinde domeniul de aplicare al serviciilor care nu mai pot fi furnizate guvernului Rusiei sau persoanelor juridice stabilite în Rusia: acestea cuprind în prezent serviciile de consultanță în domeniul informatic, de consultanță juridică, de arhitectură și de inginerie. Serviciile menționate sunt semnificative, deoarece ar putea slăbi capacitatea industrială a Rusiei, care depinde în mare măsură de importul serviciilor menționate.

Descurajarea eludării sancțiunilor

UE a introdus un nou criteriu de includere pe listă, care îi va permite să sancționeze persoanele care facilitează încălcarea interdicției împotriva eludării sancțiunilor.

Informații suplimentare

Sancțiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc a fi eficace. Acestea afectează capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme și de a le repara pe cele existente, împiedicând transportul său de materiale.

Implicațiile geopolitice, economice și financiare ale agresiunii continue a Rusiei sunt clare, în condițiile în care războiul a perturbat piețele de mărfuri la nivel mondial, în special pentru produsele agroalimentare și energie. UE continuă să se asigure că sancțiunile sale nu afectează exporturile de energie și de produse agroalimentare din Rusia către țări terțe.

În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană monitorizează asigurarea respectării sancțiunilor UE în întreaga Uniune.

UE este unită în solidaritate față de Ucraina și va continua, împreună cu partenerii săi internaționali, să fie alături de Ucraina și de poporul ucrainean, inclusiv prin acordarea de sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar.

Pentru informații suplimentare

Site-ul web al Comisiei Europene privind sancțiunile UE împotriva Rusiei și BelarusuluiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••

Site-ul web al Comisiei Europene referitor la UcrainaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••

Întrebări și răspunsuri privind măsurile restrictiveCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• (care vor fi disponibile în curând)

Detalii

Data publicării

6 octombrie 2022

Date de contact

Nume

Daniel FERRIEEmail

daniel.ferrie@ec.europa.euPhone number

+32 2 298 65 00

Nume

Aikaterini APOSTOLAEmail

aikaterini.apostola@ec.europa.euPhone number

+32 2 298 76 24