Skip to content

Construirea unui sistem alimentar sustenabil: strategia UE

Strategia UE privind sustenabilitatea alimentar─â protejeaz─â mediul ╚Öi asigur─â alimente s─ân─âtoase pentru to╚Ťi, garant├ónd, ├«n acela╚Öi timp, mijloace de subzisten╚Ť─â pentru fermieri.

Sistemul alimentar, de la produc╚Ťie p├ón─â la consum ╚Öi de╚Öeuri, are un impact major asupra mediului, s─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi siguran╚Ťei alimentare. Prin a╚Öa-numita ÔÇ×Strategie de la ferm─â la consumatorÔÇŁ, prezentat─â la 20 mai 2020, Comisia European─â dore╚Öte s─â construiasc─â un sistem alimentar sustenabil al UE, care s─â asigure securitatea alimentar─â ╚Öi s─â protejeze oamenii ╚Öi natura.

Stabilirea obiectivelor

Strategia creeaz─â cadrul pentru o serie de legi pe care CE le va propune ├«n domenii precum revizuirea legisla╚Ťiei UE privind pesticidele, noile norme ale UE ├«n materie de bun─âstare a animalelor, planurile de combatere a risipei de alimente ╚Öi a fraudei alimentare, dar ╚Öi etichetarea alimentelor, o ini╚Ťiativ─â privind sechestrarea carbonului ├«n solurile agricole ╚Öi reforma sistemului agricol al UE.

├Än acest fel, se va completa legisla╚Ťia UE ├«n vigoare ╚Öi se va crea un cadru cuprinz─âtor care s─â acopere ├«ntregul lan╚Ť de aprovizionare cu alimente.

Toate propunerile vor fi negociate cu Consiliul ╚Öi Parlamentul ╚Öi vor trebui aprobate de aceste dou─â institu╚Ťii.Principalele obiective ale strategiei pentru 2030:

  • Reducerea cu 50 % a utiliz─ârii ╚Öi a riscului pesticidelor
  • Reducerea cu cel pu╚Ťin 20 % a utiliz─ârii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor
  • Reducerea cu 50 % a v├ónz─ârilor de substan╚Ťe antimicrobiene utilizate pentru animalele de ferm─â ╚Öi acvacultur─â
  • Utilizarea a 25 % din terenurile agricole pentru agricultura ecologic─â (organic farming)

Construirea unui sistem alimentar ecologic

De╚Öi agricultura UE este singurul sector agricol major din lume care ╚Öi-a redus emisiile de gaze cu efect de ser─â (cu 20 % fa╚Ť─â de 1990), ea este ├«n continuare responsabil─â pentru┬áaproximativ 10 % din emisiile de gaze cu efect de ser─â┬á(din care 70 % sunt datorate animalelor). ├Ämpreun─â cu produc╚Ťia, prelucrarea, ambalarea ╚Öi transportul, sectorul alimentar este unul dintre principalii factori ai schimb─ârilor climatice.

20% din alimentele produse în UE sunt irosite

Strategia prevede o schimbare a modului nostru de produc╚Ťie, cump─ârare ╚Öi consum de alimente pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi amprenta de mediu ╚Öi a contribui la atenuarea schimb─ârilor climatice, protej├ónd, ├«n acela╚Öi timp, mijloacele de trai ale tuturor actorilor economici din lan╚Ťul alimentar, prin generarea unor profituri economice mai echitabile ╚Öi prin oferirea de noi oportunit─â╚Ťi de afaceri.

Ini╚Ťiativa ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ face parte din Pactul verde european ╚Öi din obiectivul s─âu de a face ca UE s─â devin─â neutr─â din punctul de vedere al impactului asupra climei p├ón─â ├«n 2050 . ├Än plus, ea este str├óns legat─â de noua Strategie ├«n domeniul biodiversit─â╚Ťii pentru 2030.

Scopul s─âu este de a face sistemul alimentar al UE mai robust ╚Öi mai rezistent la viitoare crize asem─ân─âtoare celei provocate de Covid-19 ╚Öi la dezastre naturale care survin mai des, cum ar fi inunda╚Ťiile sau secetele.

Asigurarea unor alimente s─ân─âtoase, sustenabile ╚Öi la pre╚Ťuri accesibile


Strategia ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ urm─âre╚Öte s─â asigure pentru consumatori alimente sigure, nutritive ╚Öi la pre╚Ťuri accesibile. Ea este un r─âspuns la cererea tot mai mare de produse s─ân─âtoase ╚Öi ecologice.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din aprilie 2021, circa o treime dintre europeni cump─âr─â ╚Öi consum─â preponderent alimente organice (32%), cump─âr─â ╚Öi consum─â mai pu╚Ťin─â carne (31%), iar 16% ╚Ťin cont de amprenta de carbon a alimentelor cump─ârate ╚Öi uneori ├«╚Öi schimb─â deciziile de cump─âr─âturi ├«n func╚Ťie de aceasta.

Modelele de consum sunt ├«n schimbare, ├«ns─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«n 2017 s-au ├«nregistrat peste 950 000 de decese legate de un regim alimentar nes─ân─âtos, iar jum─âtate dintre adul╚Ťi sunt supraponderali, mai sunt ├«nc─â multe progrese de realizat. Pentru a facilita alegerea unor op╚Ťiuni s─ân─âtoase ╚Öi luarea unor decizii ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â, Comisia propune un sistem armonizat obligatoriu de etichetare nutri╚Ťional─â pe partea din fa╚Ť─â a ambalajului.

├Än fruntea unei tranzi╚Ťii mondiale


UE este cel mai mare importator ╚Öi exportator de produse agroalimentare din ├«ntreaga lume, precum ╚Öi cea mai mare pia╚Ť─â de produse pesc─âre╚Öti. Alimentele europene respect─â cele mai ├«nalte standarde mondiale, iar strategia urm─âre╚Öte s─â promoveze o tranzi╚Ťie mondial─â c─âtre sustenabilitate, ├«n cooperare cu partenerii ╚Öi prin intermediul acordurilor comerciale.

Parlamentul, un ap─âr─âtor fervent al sustenabilit─â╚Ťii


├Äntr-o rezolu╚Ťie adoptat─â ├«n octombrie Parlamentul a salutat ÔÇ×Strategia de la ferm─â la consumatorÔÇŁ, dar a ad─âugat recomand─âri care s─â o fac─â ╚Öi mai durabil─â. Parlamentul a scos ├«n eviden╚Ť─â faptul c─â pachetul ÔÇ×Preg─âti╚Ťi pentru 55 ├«n 2030ÔÇŁ ar trebui s─â includ─â ╚Ťinte ambi╚Ťioase de reducere a emisiilor din agricultur─â ╚Öi din folosirea terenurilor. Etichetele nutri╚Ťionale obligatorii trebuie plasate ├«n mod vizibil pe produse, iar Comisia trebuie s─â combat─â supraconsumul de carne ╚Öi alimente intens procesate prin reglementarea publicit─â╚Ťii, prin ├«ncurajarea g─âsirii de noi formule pentru anumite produse ╚Öi stabilirea unor niveluri maxime de zah─âr, sare ╚Öi gr─âsimi ├«n alimentele procesate.

Deputa╚Ťii mai doresc reducerea folosirii pesticidelor pentru a proteja polenizatorii ╚Öi biodiversitatea. Ei au cerut din nou s─â se pun─â cap─ât cre╚Öterii animalelor de ferm─â ├«n cu╚Öc─â. Totodat─â, Parlamentul sus╚Ťine cre╚Öterea suprafe╚Ťelor folosite pentru agricultura ecologic─â p├ón─â ├«n 2030, dar spune c─â este nevoie de m─âsuri pentru stimularea cererii din partea consumatorilor.

Herbert Dorfmann (PPE, Italia), raportor al comisiei pentru agricultur─â a declarat: ÔÇ×Asigurarea aprovizion─ârii cu alimente la pre╚Ťuri rezonabile trebuie s─â r─âm├ón─â o prioritateÔÇŁ, iar Anja Hazekamp (St├ónga, Olanda), raportor al comisiei pentru mediu, s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â alimentar─â a sus╚Ťinut: ÔÇ×un sistem alimentar durabil este esen╚Ťial ╚Öi pentru viitorul fermierilorÔÇŁ.

Pentru mai multe informa╚Ťii

REF.: 20200519STO79425