Skip to content

Conferința privind viitorul Europei: se încheie a doua sesiune plenară

Sâmbătă, 23 octombrie, a avut loc a doua sesiune plenară a conferinței la sediul Parlamentului European de la Strasbourg pentru a discuta contribuțiile aduse de cetățeni.

Cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și-au preluat locurile în calitate de membri ai adunării plenare, iar discuțiile s-au concentrat pe contribuțiile aduse de cetățeni din:

– grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni (impresii inițiale, fluxuri de lucru și subteme);

– grupurile de dezbatere și evenimentele naționale (raport prezentat de reprezentanții grupurilor de dezbatere naționale);

– Evenimentul tineretului european (cele mai populare 20 de idei au fost prezentate de reprezentanții EYE2021); și

– al doilea raport interimar din partea platformei digitale multilingve.

Conferința privind viitorul Europei este un exercițiu democratic fără precedent, deschis și incluziv. Conferința dispune de o platformă digitală multilingvă, unde toți europenii sunt invitați să-și prezinte ideile despre direcția pe care dorim să o imprimăm în mai multe domenii pentru a contura viitorul nostru comun.

Citate

Copreședinții conferinței au făcut următoarele declarații despre conferința de la Strasbourg.

Guy Verhofstadt (Parlamentul European) a spus: „Entuziasmul e mare în grupurile de dezbatere ale cetățenilor, așteptările sunt ridicate, formula funcționează. Acum, adunarea plenară trebuie să găsească răspunsuri la întrebări, sub forma unei viziuni comune asupra viitorului Europei și a unor obiective foarte concrete pentru a reforma Uniunea Europeană. Politica Uniunii trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor.”

Gašper Dovžan (președinția Consiliului) a remarcat: „Zeci de mii de cetățeni continuă să discute despre viitorul Europei în cadrul grupurilor și evenimentelor europene și naționale, precum și în cadrul platformei. Plenul va dezbate și va prezenta recomandările lor în domeniile care contează cel mai mult pentru ei, fără un rezultat prestabilit. Aceasta este prima sesiune plenară din timpul președinției slovene a Consiliului și am fost foarte mulțumiți să primim reprezentanți ai partenerilor noștri din Balcanii de Vest, cu care partajăm responsabilitatea pentru viitorul UE.”

Dubravka Šuica (vicepreședintă a Comisiei Europene) a declarat: „Acesta este un moment istoric în care, pentru prima dată, cetățenii deliberează pe picior de egalitate cu reprezentanții lor aleși la toate nivelurile. Aducerea cetățenilor în centrul procesului de elaborare a politicilor europene va consolida democrațiile noastre reprezentative, pe măsură ce ne îndreptăm către viitorul nostru comun.”

Înregistrări audiovizuale

Sunt disponibile extrase pe EbS, iar toate materialele video, audio și fotografice aferente (inclusiv un material video editat) pot fi descărcate de pe pagina Centrului multimedia al Parlamentului. Este de asemenea disponibilă o înregistrare a conferinței de presă cu cei trei copreședinți.

Următorii pași

Următoarea sesiune plenară a conferinței va avea loc pe 17-18 decembrie. Între timp, contribuțiile cetățenilor la conferință vor continua să se acumuleze:

– grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni se vor reuni online în noiembrie, iar primele două grupuri își vor finaliza recomandările și le vor prezenta în plen în decembrie;

– platforma digitală multilingvă va rămâne la dispoziția cetățenilor pentru idei și evenimente; acestea urmează să facă parte din al treilea raport programat pentru decembrie și să contribuie la ultimele ședințe ale grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și la viitoarele reuniuni ale plenului conferinței; și

– grupuri de dezbatere și evenimente continuă să fie organizate la nivel național în țările Uniunii.

Context

Despre sesiunea plenară a conferinței

Sesiunea plenară a fost pregătită de către grupurile de lucru, care au avut reuniunile constitutive vineri.

Sesiunea plenară este alcătuită din reprezentanți ai Parlamentului European (108), Consiliului (54, sau două persoane pentru fiecare țară a Uniunii) și Comisiei Europene (3), dar și ai tuturor parlamentelor naționale (108), în condiții de egalitate, și ai cetățenilor (108). Din partea cetățenilor vor participa la discuții reprezentanți ai grupurilor europene de dezbatere ale cetățenilor (80), reprezentanți ai evenimentelor naționale sau din partea grupurilor de dezbatere naționale (27, adică o persoană pentru fiecare țară a Uniunii) și președintele Forumului European al Tineretului. Vor mai participa, în calitate de membri, reprezentanți din partea Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social (18 pentru fiecare), reprezentanți aleși din partea autorităților regionale și locale (6 pentru fiecare), dar și reprezentanți din partea partenerilor sociali (12) și din partea societății civile (8).

Despre grupurile de dezbatere și platforma digitală multilingvă

Rapoartele primelor sesiuni ale grupurilor de experți și listele cu temele principale și subtemele pe care cetățenii le-au selectat pentru discuțiile ulterioare sunt disponibile pe platforma digitală multilingvă:

Grupul de dezbatere 1 O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă / educație, cultură, tineret și sport / transformarea digitală;

Grupul de dezbatere 2 Democrația europeană / valori și drepturi, statul de drept, securitate;

Grupul de dezbatere 3 Schimbări climatice și mediu / sănătate; și

Grupul de dezbatere 4 UE în lume / migrație.