Skip to content

Comisia propune prelungirea cu un an a avantajelor comerciale acordate Ucrainei

Comisia a propus astăzi, 23 februarie, prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

SprijinUA

Aceast─â ini╚Ťiativ─â vizeaz─â s─â continue sprijinul ferm pe care UE ├«l acord─â economiei Ucrainei ╚Öi s─â contribuie la atenuarea situa╚Ťiei dificile cu care se confrunt─â produc─âtorii ╚Öi exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate ╚Öi nejustificate a Rusiei.

Principalul obiectiv al m─âsurilor comerciale autonome este de a sprijini Ucraina, f─âr─â a pierde din vedere interesele industriei UE. ├Än acest scop ╚Öi ╚Ťin├ónd seama de cre╚Öterea semnificativ─â, ├«n 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina ├«n UE, m─âsurile comerciale autonome prelungite con╚Ťin un mecanism de salvgardare accelerat pentru a proteja pia╚Ťa Uniunii, dac─â este necesar.

Etapele urm─âtoare

Propunerea va fi acum examinat─â de Parlamentul European ╚Öi de Consiliul Uniunii Europene ├«n vederea asigur─ârii unei tranzi╚Ťii f─âr─â probleme de la regimul actual al m─âsurilor comerciale autonome la noul regim.

Context

├Än vigoare de la 4 iunie 2022, m─âsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comer╚Ťului Ucrainei cu UE. ├Ämpreun─â cu culoarele de solidaritate, m─âsurile comerciale autonome au permis ca fluxurile comerciale din Ucraina c─âtre UE s─â r─âm├ón─â extrem de stabile ├«n 2022, ├«n pofida perturb─ârilor cauzate de r─âzboi ╚Öi ├«mpotriva tendin╚Ťei generale a schimburilor comerciale cu Ucraina care a fost, per ansamblu, ├«ntr-o sc─âdere constant─â.

Având un caracter unilateral și temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor legate de măsurilor antidumping și de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

Pentru informa╚Ťii suplimentare

M─âsuri comerciale autonome prelungite ÔÇô regulamentROÔÇóÔÇóÔÇó

Monitorizarea importurilor din Ucraina care fac obiectul m─âsurilor de liberalizare a comer╚Ťului

Rela╚Ťiile comerciale ale UE cu UcrainaENÔÇóÔÇóÔÇó

M─âsuri ale UE ├«n semn de solidaritate cu UcrainaROÔÇóÔÇóÔÇó

Detalii

Data public─ârii

23 februarie 2023

Date de contact

Nume

Balazs UJVARIEmail

balazs.ujvari@ec.europa.euPhone number

+32 2 295 45 78

Nume

Roberta VERBANACEmail

roberta.verbanac@ec.europa.euPhone number

+32 2 298 24 98