Skip to content

Combaterea abuzului sexual asupra copiilor: Comisia propune noi norme de protejare a copiilor

Comisia prezint─â ast─âzi, 11 mai, o propunere privind un nou act legislativ al UE care s─â previn─â ╚Öi s─â combat─â abuzul sexual online asupra copiilor.

protejare copii abuz sexual

Dat fiind faptul că numai în 2021 au fost raportate în întreaga lume 85 de milioane de fotografii și videoclipuri care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor și că multe alte astfel de cazuri nu sunt raportate, se poate trage concluzia că abuzul sexual asupra copiilor este un fenomen larg răspândit.

Pandemia de COVID-19 a agravat aceast─â problem─â, funda╚Ťia Internet Watch constat├ónd c─â, ├«n compara╚Ťie cu anul precedent, ├«n 2021 au crescut cu 64 % cazurile de abuz sexual asupra copiilor care au fost raportate ╚Öi confirmate.

Sistemul actual, bazat pe detectarea ╚Öi raportarea ├«n mod voluntar de c─âtre ├«ntreprinderi a unor astfel de cazuri, s-a dovedit a fi insuficient pentru a-i proteja ├«n mod adecvat pe copii. ├Än orice caz, acest sistem nu va mai putea fi utilizat dup─â ce se va ├«ncheia perioada de valabilitate a solu╚Ťiei provizorii aflate ├«n prezent ├«n vigoare.

├Än 2020, p├ón─â la 95 % din num─ârul total de cazuri de abuz sexual asupra copiilor au fost raportate de o singur─â ├«ntreprindere, ├«n pofida dovezilor clare c─â problema nu exist─â doar pe o singur─â platform─â.

Pentru a combate ├«n mod eficace utilizarea abuziv─â a serviciilor online ├«n scopul abuzului sexual asupra copiilor, sunt necesare norme clare, care s─â prevad─â condi╚Ťii ╚Öi garan╚Ťii solide. Conform normelor propuse, furnizorii vor avea obliga╚Ťia de a detecta, de a raporta ╚Öi de a elimina din serviciile lor materialele care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor.

Furnizorii vor trebui s─â evalueze ╚Öi s─â atenueze riscul de utilizare abuziv─â a serviciilor lor, iar m─âsurile luate trebuie s─â fie propor╚Ťionale cu riscul respectiv ╚Öi s─â fac─â obiectul unor condi╚Ťii ╚Öi garan╚Ťii solide.

Un nou centru independent al UE privind abuzul sexual asupra copiilor (ÔÇ×Centrul UEÔÇŁ) va sprijini eforturile furnizorilor de servicii, prin ├«ndeplinirea rolului de centru de expertiz─â, prin furnizarea de informa╚Ťii fiabile referitoare la materialul identificat, prin primirea ╚Öi analizarea rapoartele furnizorilor pentru a identifica semnal─ârile eronate ╚Öi pentru a evita ca acestea s─â fie ├«naintate autorit─â╚Ťilor de aplicare a legii, prin transmiterea rapid─â a rapoartelor relevante pentru a se lua m─âsurile corespunz─âtoare de asigurare a respect─ârii legii ╚Öi prin acordarea de sprijin victimelor.

Noile norme vor contribui la salvarea copiilor ╚Öi la protejarea lor ├«mpotriva unor noi abuzuri, la ├«mpiedicarea reapari╚Ťiei online a materialelor care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor ╚Öi la aducerea infractorilor ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei. Aceste norme vor include:

 • evaluarea obligatorie a riscurilor ╚Öi m─âsuri de diminuare a riscurilor: Furnizorii de servicii de g─âzduire sau de comunica╚Ťii interpersonale vor trebui s─â evalueze riscul de utilizare abuziv─â a serviciilor lor pentru diseminarea de materiale care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor sau pentru ademenirea minorilor ├«n scopuri sexuale, ac╚Ťiune cunoscut─â sub denumirea de ÔÇ×groomingÔÇŁ. Furnizorii vor trebui, de asemenea, s─â propun─â m─âsuri de diminuare a riscurilor.
 • obliga╚Ťii de detectare specific─â, pe baza unui ordin de detectare: Statele membre vor trebui s─â desemneze autorit─â╚Ťi na╚Ťionale responsabile cu examinarea evalu─ârii riscurilor. ├Än cazul ├«n care respectivele autorit─â╚Ťi stabilesc c─â persist─â un risc semnificativ, acestea pot solicita unei instan╚Ťe judec─âtore╚Öti sau unei autorit─â╚Ťi na╚Ťionale independente s─â emit─â un ordin de detectare pentru materiale cunoscute sau noi care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor sau pentru cazuri cunoscute sau noi de ÔÇ×groomingÔÇŁ. Ordinele de detectare sunt limitate ├«n timp ╚Öi vizeaz─â un anumit tip de con╚Ťinut ├«n cadrul unui anumit serviciu.
 • garan╚Ťii solide privind detectarea: ├Äntreprinderile care au primit un ordin de detectare vor putea s─â identifice con╚Ťinutul numai utiliz├ónd indicatori de abuz sexual asupra copiilor verifica╚Ťi ╚Öi furniza╚Ťi de Centrul UE. Tehnologiile de detectare trebuie s─â fie utilizate numai ├«n scopul detect─ârii abuzului sexual asupra copiilor. Furnizorii vor trebui s─â implementeze tehnologii care s─â fie cel mai pu╚Ťin intruzive asupra vie╚Ťii private, ├«n conformitate cu stadiul actual al tehnologiei din sector, ╚Öi care s─â limiteze c├ót mai mult posibil rata de eroare a rezultatelor fals pozitive.
 • obliga╚Ťii clare de raportare: Furnizorii care au detectat abuzuri sexuale online asupra copiilor vor trebui s─â le raporteze Centrului UE.
 • eliminarea efectiv─â: Autorit─â╚Ťile na╚Ťionale pot emite ordine de eliminare ├«n cazul ├«n care materialele care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor nu sunt retrase rapid. Furnizorii de servicii de acces la internet vor trebui, de asemenea, s─â dezactiveze accesul la imagini ╚Öi la videoclipuri care nu pot fi retrase, de exemplu deoarece sunt g─âzduite ├«n afara UE ├«n jurisdic╚Ťii necooperante.
 • reducerea expunerii la ÔÇ×groomingÔÇŁ: Normele impun magazinelor de aplica╚Ťii s─â se asigure c─â minorii sunt ├«mpiedica╚Ťi s─â descarce aplica╚Ťii care ├«i pot expune unui risc ridicat de ademenire ├«n scopuri sexuale.
 • mecanisme solide de supraveghere ╚Öi c─âi de atac: Ordinele de detectare vor fi emise de instan╚Ťe judec─âtore╚Öti sau de autorit─â╚Ťi na╚Ťionale independente. Pentru a reduce la minimum riscul detect─ârii ╚Öi raport─ârii eronate, Centrul UE va verifica rapoartele furnizorilor privind poten╚Ťialele abuzuri sexuale online asupra copiilor ├«nainte de a le transmite autorit─â╚Ťilor de aplicare a legii ╚Öi Europol. At├ót furnizorii, c├ót ╚Öi utilizatorii vor avea dreptul de a ataca ├«n instan╚Ť─â orice m─âsur─â care ├«i afecteaz─â.

Noul Centru al UE va sprijini:

 • furnizorii de servicii online, ├«n special ├«n ceea ce prive╚Öte respectarea noilor obliga╚Ťii care le revin, ╚Öi anume efectuarea de evalu─âri ale riscurilor, detectarea, raportarea, eliminarea ╚Öi blocarea accesului la materiale care con╚Ťin abuzuri sexuale online asupra copiilor, prin furnizarea de indicatori pentru detectarea abuzului sexual asupra copiilor ╚Öi prin primirea rapoartelor furnizorilor;
 • autorit─â╚Ťile na╚Ťionale de aplicare a legii ╚Öi Europol, prin examinarea rapoartelor furnizorilor pentru a se asigura c─â acestea nu sunt transmise ├«n mod eronat ╚Öi prin direc╚Ťionarea rapid─â a acestora c─âtre autorit─â╚Ťile de aplicare a legii. Acest lucru va contribui la salvarea copiilor care sunt abuza╚Ťi ╚Öi la aducerea autorilor infrac╚Ťiunilor ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei;
 • statele membre, prin ├«ndeplinirea rolului de centru de cuno╚Ötin╚Ťe pentru bunele practici privind prevenirea ╚Öi asisten╚Ťa acordat─â victimelor, promov├ónd o abordare bazat─â pe dovezi;
 • victimele, prin ajutarea acestora s─â ob╚Ťin─â retragerea materialelor care con╚Ťin abuzurile la care au fost supuse.

├Än paralel cu aceast─â propunere, Comisia prezint─â, de asemenea, Strategia european─â pentru un internet mai bun pentru copiiC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó.

Etapele urm─âtoare

În următoarea etapă, este necesar ca Parlamentul European și Consiliul să ajungă la un acord asupra propunerii.

Odat─â adoptat, noul regulament va ├«nlocui actualul regulament provizoriuC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó.

Declara╚Ťiile membrilor colegiului

Vicepre╚Öedinta pentru democra╚Ťie ╚Öi demografie, Dubravka ┼áuica, a declarat: ÔÇ×Respectarea ╚Öi protejarea drepturilor copiilor at├ót online, c├ót ╚Öi offline sunt esen╚Ťiale pentru bun─âstarea societ─â╚Ťilor noastre. Materialele online care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor sunt rezultatul abuzului sexual fizic asupra copiilor. Aceasta este o infrac╚Ťiune extrem de grav─â. Abuzul sexual online asupra copiilor are consecin╚Ťe ample ╚Öi pe termen lung asupra copiilor ╚Öi las─â traume ad├ónci. Este posibil ca unele victime s─â nu se vindece niciodat─â, iar unele dintre ele nu se vindec─â niciodat─â. Abuzul sexual asupra copiilor poate fi prevenit dac─â colabor─âm pentru a-i proteja pe copii. Nu permitem abuzul sexual offline asupra copiilor, prin urmare nu trebuie s─â-l permitem nici pe cel online.ÔÇŁ

Vicepre╚Öedintele pentru promovarea modului nostru de via╚Ť─â european, Margaritis Schinas, a declarat: ÔÇ×Pe internet circul─â un volum incredibil de mare de materiale care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor. ├Än mod ru╚Öinos, Europa este centrul mondial pentru cea mai mare parte a acestor materiale. Se pune urm─âtoarea ├«ntrebare: dac─â nu ac╚Ťion─âm noi, cine o va face? Normele pe care le propunem stabilesc obliga╚Ťii clare, specifice ╚Öi propor╚Ťionale pentru furnizorii de servicii de a detecta ╚Öi de a elimina con╚Ťinutul ilegal care con╚Ťine abuzuri sexuale asupra copiilor. Competen╚Ťele acestor servicii vor fi strict delimitate ╚Öi corelate cu garan╚Ťii solide. Este vorba despre un program menit s─â scaneze indicatorii care semnaleaz─â prezen╚Ťa unui con╚Ťinut ilegal ├«n acela╚Öi mod ├«n care programele de securitate cibernetic─â efectueaz─â verific─âri constante pentru a identifica eventuale ├«nc─âlc─âri ale securit─â╚Ťii.ÔÇŁ

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: ÔÇ×Ca adul╚Ťi, este de datoria noastr─â s─â ├«i protej─âm pe copii. Abuzul sexual asupra copiilor este un pericol real ╚Öi din ce ├«n ce mai mare: nu numai c─â num─ârul de cazuri raportate este ├«n cre╚Ötere, dar ├«n prezent acestea se refer─â la copiii de v├órst─â mai mic─â. Raportarea acestor cazuri este esen╚Ťial─â pentru ├«nceperea anchetelor ╚Öi pentru salvarea copiilor care fac obiectul abuzurilor continue ├«n timp real. De exemplu, o anchet─â care a beneficiat de sprijinul Europol ╚Öi s-a bazat pe un raport al unui furnizor de servicii online a condus la salvarea a 146 de copii din ├«ntreaga lume, peste 100 de suspec╚Ťi fiind identifica╚Ťi ├«n UE. Detectarea, raportarea ╚Öi eliminarea materialelor care con╚Ťin abuzuri sexuale online asupra copiilor sunt, de asemenea, necesare de urgen╚Ť─â pentru a preveni partajarea de imagini ╚Öi videoclipuri care prezint─â abuzuri sexuale asupra copiilor, din cauza c─ârora victimele retr─âiesc experien╚Ťa traumatizant─â, adesea dup─â mai mul╚Ťi ani de la ├«ncetarea abuzului sexual. Propunerea prezentat─â ast─âzi stabile╚Öte obliga╚Ťii clare pentru ├«ntreprinderi de a detecta ╚Öi de a raporta abuzurile asupra copiilor, fiind prev─âzute garan╚Ťii solide care s─â protejeze via╚Ťa privat─â a tuturor, inclusiv a copiilor.ÔÇŁ

Context

Combaterea abuzului sexual asupra copiilor constituie o prioritate pentru Comisie. ├Än prezent, fotografiile ╚Öi videoclipurile cu copii abuza╚Ťi sexual sunt difuzate online pe scar─â larg─â. ├Än 2021, Centrul na╚Ťional al SUA pentru copii disp─âru╚Ťi ╚Öi exploata╚Ťi a primit 29 de milioane de rapoarte.

├Än absen╚Ťa unor norme armonizate la nivelul UE, platformele de comunicare social─â, serviciile de jocuri de noroc, al╚Ťi furnizori de servicii de g─âzduire ╚Öi de servicii online se confrunt─â cu norme divergente. Anumi╚Ťi furnizori utilizeaz─â ├«n mod voluntar tehnologia pentru a detecta, a raporta ╚Öi a elimina din serviciile lor materialele care con╚Ťin abuzuri sexuale asupra copiilor.

Totu╚Öi, m─âsurile luate variaz─â foarte mult, iar ac╚Ťiunile voluntare s-au dovedit insuficiente pentru a solu╚Ťiona aceast─â problem─â. Prezenta propunere se bazeaz─â pe actul legislativ privind serviciile digitale ╚Öi ├«l completeaz─â cu dispozi╚Ťii menite s─â abordeze provoc─ârile specifice reprezentate de abuzul sexual online asupra copiilor.

Propunerea ├«naintat─â ast─âzi vine ├«n continuarea Strategiei UE pentru combaterea mai eficace a abuzului sexual asupra copiilorC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó, adoptat─â ├«n iulie 2020, care constituie un r─âspuns cuprinz─âtor la amenin╚Ťarea tot mai mare pe care o reprezint─â abuzul sexual asupra copiilor, at├ót offline, c├ót ╚Öi online, prin ├«mbun─ât─â╚Ťirea prevenirii ╚Öi a anchet─ârii acestor infrac╚Ťiuni, precum ╚Öi a asisten╚Ťei acordate victimelor.

Propunerea ├«naintat─â ast─âzi vine, de asemenea, ├«n continuarea Strategiei UE privind drepturile copiluluiC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó. Prezentat─â de Comisie ├«n luna martie, strategia men╚Ťionat─â a propus m─âsuri consolidate de protec╚Ťie a copiilor ├«mpotriva tuturor formelor de violen╚Ť─â, inclusiv a abuzurilor online.

Pentru informa╚Ťii suplimentare

├Äntreb─âri ╚Öi r─âspunsuriC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó: Noi norme de combatere a abuzului sexual asupra copiilor

Fi╚Ö─â informativ─âC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentROÔÇóÔÇóÔÇó

PropunereC─âuta╚Ťi traducerile disponibile pentru linkul precedentENÔÇóÔÇóÔÇó de regulament de stabilire a normelor de prevenire ╚Öi combatere a abuzului sexual asupra copiilor

Site web

Detalii

Data public─ârii11 mai 2022

Date de contact

NameAnitta HIPPEREmailanitta.hipper@ec.europa.euPhone number+32 2 298 56 91

NameLaura BERARDEmaillaura.berard@ec.europa.euPhone number+32 2 295 57 21

NameCiara BOTTOMLEYEmailciara.bottomley@ec.europa.euPhone number+32 2 296 99 71